Vakıflar Genel Müdürlüğü kira zammında TÜİK’i solladı!

Aysun Güler/YENİ İZMİR- Tarihi – Kemeraltı Çarşısı, dünyanın en büyük açık alan alışveriş merkezi olarak biliniyor...

TAKİP ET

Aysun Güler/YENİ İZMİR- Tarihi – Kemeraltı Çarşısı, dünyanın en büyük açık alan alışveriş merkezi olarak biliniyor ve UNESCO tarihi miraslar listesi adayları arasında yer alıyor. Yaşanan ekonomik dalgalanmalar, çoğalan AVM'ler gibi etkenlerle canlı, hareketli günlerinden uzaklaşan tarihi çarşıyı, eski günlerine kavuşturmak için belediye, kurumlar ve kuruluşlar el birliğiyle çaba harcıyor. 10 bine yakın iş yerini barındıran çarşıda Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkünde de 500'e yakın iş yeri bulunuyor.
Vakıfların kiracısı konumundaki esnaflar, 2023 yılında yapılan tespiti sonrası dükkan kiralarında yüzde 200'e varan zam yapıldığını, metrekare fiyatlarının yaklaşık 7 bin lirya çıktığını belirterek tepki gösteriyor.
Kemeraltı kuyumcularından Cem Köker, yaşanan kiralarla ilgili şu ifadeleri kullandı:
Geçen yıl kiram 52 bin liraydı. Bu yıl yüzde 200 zam yapıldı, 150 bin lira ödeyeceğiz. Yapılan usulsüz zamlara ilişkin dilekçemizi Vakıflar Genel Müdürlüğü İzmir'e esnaflar olarak toplanıp verdik. İndirim yapacaklarını söylediler, bekliyoruz. İşlerin ve Türkiye'nin durumu belli. Cumhurbaşkanımız evlere yüzde 25, dükkanlara da yüzde 50 zam yapılsın dedi ancak zam artışımız yüzde 200 oldu.

'MASRAFLARI BİZDEN ÇIKARIYORLAR'

Glütensiz ürünler satan Mehmet Tabak ise 1976'dan beri aynı dükkanda faaliyette olduklarını söyleyerek açıklamalarına şu şekilde devam etti:

VGM yıllık kira bedelinin yüzde 6'sını teminat bedeli olarak alıyor. Bir de sigorta yaptırıyoruz. Vakıfların binasını biz sigortalıyoruz. Herkesin yanında çalışan arkadaşlar var. Geçen yıl kiralar 4 bin 500 liradan 15 bine yükseldi, bu yıl da 37 bin lira oldu. Konuyu görüşmek için VGM'ye gittiğimde 'depremde pek çok harcama yapıldı. O masraflar çıkacak' denildi.

'1 HAFTADA 6 KİLO VERDİM''

Kuruyemişçi Mustafa Çoban ise artan kira fiyatları yüzünden huzurunun ve uykusunun kaçtığını söyledi. Çoban, 'Kiramız geçen yıl 6 bin lirayken 21 bin lira oldu. Rayiç bedel dediler. 21 bin liranın şokunu atlatmamışken bu yıl da 61 bin 500 olduğu gerçeğiyle yüzleştik. CİMER'e yazdık. Bu konunun değerlendirilmesini istiyorum. 11 ay içinde bu kadar zammı yaşadık. Az karla hareket etmeye çalışıyoruz. Masraflarımız arttı. Ambalaj, poşet, çerez bunlar büyük maliyet kalemleri. Kiramızı ödemekte zorlanırken, fahiş kira zammı yaşadık. Bu olay yüzünden yemeden içmeden kesildim. 1 haftada 6 kilo verdim.'

'8 METREKARELİK DÜKKANI 12 METREKARE YAZMIŞLAR'

Şerbetçi Hacı Mehmet Güneş ise konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

Gerçekte 8 metrekare bile olmayan dükkanımı 12 metrekare olarak yazmışlar. Dışarıyı da dahil etmişler. 12metrekare için yüzde 84 zam yapıldı. Kiramız 31 bin 750 liradan 55 bin liraya yükseldi. Nasıl ayakta kalacağız?

'HER YIL BU KARIN AĞRISINI YAŞIYORUZ''

Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin de VGM'nin yaptığı zam oranlarının fahiş olduğunu ve esnafın şikayetlerinin bulunduğunu anlatıtı. Girgin, ''her yıl bu karın ağrısını yaşıyoruz. Devlet yüzde 50'lileri söylerken, devletin kurumları kafasına göre yüzde 200-300 zam yapıyor. Fahiş zam oranlarını belirleyen kim? 5 yılını tamamlayanlar rayiç kira bedeline tabi tutuluyor. Hadi geçen sene rayiç kira bedeli ancak bu yıl ki fahiş artış neyin nesi? Üslupları 'istemiyorsan çık' oluyor. Kemeraltı'na yıllarını vermiş esnaf nereye gitsin? Devletin enflasyon değeri neyse o uygulansın istiyoruz' dedi.

Bakmadan Geçme