Vergi reform paketi delik deşik

Devlet bütçesine ek kaynak sağlamak amacıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlıkları sürdürülen vergi reform paketinde...

Devlet bütçesine ek kaynak sağlamak amacıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlıkları sürdürülen vergi reform paketinde yer aldığı bilinen pek çok vergi ve düzenleme iptal edildi. Bir çok madde kamuoyuna sızdırıldıktan sonra tepki görünce, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, arka arkaya iptal açıklamaları yaptı. Vergi reform paketi olarak lanse edilen düzenlemelere ve pakette yapılan değişikliklere ekonomistlerden ve siyasilerden tepki geldi; hükümetin yine rantı vergilendirmediği, sabit ve dar gelirlilere yeni yükler getirdiği belirtilirken, reform paketinde hedeflenen gelirlerle kamu bütçesinin ve ekonominin ayağa kaldırılamayacağı vurgulandı.

KRİZİ YARATANLARLA BEDELİNİ ÖDEYENLER AYNI KİŞİLER DEĞİL

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Ednan Arslan, krizi yaratanlarla krizin bedelini ödeyenlerin aynı kişiler olmadığını hatırlatarak, 'faiz sebep, enflasyon sonuç' safsatasıyla ekonomiyi darboğaza sokup ortaya ekonomik felaket çıkarıldığını belirtti.

Kamu bütçesinin yine zenginler için harcandığını söyleyen Ednan Arslan, 'Kur korumalı mevduatla bütçeyi zengine harcadılar. Bunun bedelini sabit gelirliden, emekçiden almaya çalışıyorlar. Varsıllardan alınacak vergileri iptal ediyor, yine yoksulun ödeyeceği vergiler yaratılıyor. Sorumluluk geniş halk kitlelerinin üzerine yıkılıyor. Hükümet 'dünyada da kriz var' diyerek sorumluluğu üzerinden atmaya çalışıyor ama savaş olan ülkelerde bile enflasyon bizimki kadar yüksek değil. 'Dış güçler' diyerek görünmeyen düşman yaratmaya çalışıyorlar. Kriz var, yangın var. Faturasını da dar gelirlinin tepesine çökerek ödetmek istiyorlar' diye konuştu.

'EKONOMİK KRİZ ORTA VADELİ PROGRAMLARLA ÇÖZÜLMEZ'

İstanbul Üniversitesi eski Dekanı Ekonomist Prof. Dr. Esfender Korkmaz, hazırlanan tasarının özellikle kamuoyuna sızdırıldığını belirterek, 'Kamuoyundan gelen tepkilere göre yeniden düzenleme yapılıyor. Kamuoyu ve iş dünyası büyük tepki gösterirse, o maddeyi kaldırıyorlar. Bu normal bir süreç' dedi.

Türkiye ekonomisinin dünyadan bağımsız, kendine özel bir kriz yaşadığını söyleyen Prof. Dr. Esfender Korkmaz, 'İktidar algı politikası yapıyor. ABD'de yıllık enflasyon yüzde 3,5, Avrupa Birliği'nde yüzde 3. Dünyadaki ülkeler pandemi sonrası bozulan ekonomilerini faiz arttırarak istikrar sağladılar. Sermaye ülkeler arasında hareket ediyorlar. Türkiye'ye gelmiyor. Ülkenin içinde bulunduğu kriz orta vadeli programlarla çözülmez. Konjonktüre göre planlama yapılması gerekiyordu, yapmadılar. Önce bütçeden tasarruf yapılması lazım. Ancak popülist bütçe yapıyorlar. Milletvekili sayısını mı azaltacaklar? Memur sayısını mı? Yapılan sarayları mı yıkacaklar? Diyanetin bütçesini mi azaltacaklar? Kamu projelerinin ihalesini alan müteahhitler aynı zamanda siyaseti finanse ediyorlar. Siyaset kamu imtiyazlarını paylaşmak üzerine kurulu. Kaynaklar kısılırsa ortada ne iktidar ne de ittifak kalır. İktidarıntemeli popülizme dayalı. Tasarruf yapamadıkları için vergiye yükleniyorlar' diye konuştu.

'MEHMET ŞİMŞEK MADALYONUN ARKASINI GÖRECEK KAPASİTEDE DEĞİL'

Mehmet Şimşek'in ekonomist değil, finansçı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Korkmaz, 'Şimşek, madalyonun arka yüzünü görecek kapasitede değil. Muhalefet de yanlış yapıyor. Maaşlar yükseltilsin istiyorlar. 6 ay sonra o maaşlar yine yetmeyecek. TÜİK rakamlarının hiçbir inandırıcılığı kalmadı. Akademisyenlerin, uzmanların açıkladığı enflasyon rakamları üzerinden otomatik zam sistemi getirilsin. Kamuda verimlilik önlemleri alınsın. Kriz kronikleşti. Sunni teneffüsle tedavi etmeye çalışıyorlar. Sunni teneffüsün içinde sıcak para da var. Vergiler de sunni teneffüsün bir parçası. Yapılmaya çalışılan reform değil. Marjinal değişiklik gerekiyor. Kriz dönemlerinde marjinal değişiklikler yapılmalı. Bir kere ülkede gelir dağılımında adalet yok. Kimse yatırım yapmıyor. Bu da mal arzını daraltıyor. Bu da enflasyonu körüklüyor. Bu tarz paketlerle kronikleşmiş sorunlar çözülmez' dedi.

'ŞİMŞEK KARŞITLARI SIZDIRIYOR OLABİLİR'

Yeni vergiler koymanın kamu bütçesindeki kara deliği kapatmayacağını açıklayan Ekonomist Oğul paketteki maddelerin kamuoyuna sızdırılma nedenleriyle ilgili de şu görüşleri yer verdi; 'Paketteki maddeleri sızdırarark, kamuoyunun nabzını yokluyor olabilirler. Bir de AK Parti içinde Mehmet Şimşek'e muhalif olanlar var. Bakanı zor durumda bırakmak için sızdırıyor olabilirler. Bütçeyi toparlamak için kamunun tasarruf yapması lazım. Ama tasarruf paketi topal ördek oldu. İki tip vergi var. Gelirden elde edilenler ve dolaylı vergiler. Gelir vergisini almaya cesaret edemeyince dolaylı vergilere yükleniyorlar. Alkole, akaryakıta, elektriğe uygulanan ÖTV ve KDV'leri arttırıyorlar. Yine aynısı olacak. Oysa verginin kurumsaldan alınması lazım. Bankalardan, holdinglerden, binlerce işçi çalıştırıp, üretim yapan büyük şirketler en büyük vergiyi ödemeli. 5 müteahhit, kamu ihalesi alanlar ödemeli. Oysa bu hükümet onlardan vergi alacağına, daha onların borçlarını siliyor. Üstten fazla vergi alınıp, aşağı doğru azalırsa, adalet sağlanır. Ülkenin çalışan nüfusunun yüze 70'i sabit gelirli. Bu sabit gelirlinin, ülke gelirlerinden aldığı pay yüzde 26. Kölelik düzeniyle çalışan bir topluma doğru gidiyoruz. Gelir adaleti sağlanmadan hiçbir sorun çözülemez.'

ŞİMDİLİK VERGİ PAKETİNDEN ÇIKIRILANLAR

  • Özel gider bildirimi
  • GYO gelirleri vergisi
  • Motokuryelerden gelir vergisi
  • Bahşiş vergisi
  • Yurtdışı çıkış harcına zam 3000 TL'den 1500 TL'ye çekildi.

HÜSNİYE SEVAL ACUN

Bakmadan Geçme