Yağışsızlık ayçiçek verimini yarıya indirdi

Türkiye bu yaz aylarını kavurucu sıcaklılar ile geçirdi. Yaşanan kuraklıklar tarım ürünlerinin verimliliğine büyük darbe vurdu....

Türkiye bu yaz aylarını kavurucu sıcaklılar ile geçirdi. Yaşanan kuraklıklar tarım ürünlerinin verimliliğine büyük darbe vurdu. Bir yandan enflasyon ile mücadele edilirken diğer yandan da kuraklığın vurmasıyla kış sezonun vatandaş için büyük zorlukla geçeği şimdiden belli oldu. Trakya Bölgesi'nde nisan ayında yağışların bir türlü istenilen seviyeye ulaşamaması ayçiçek tarlalarını da etkiledi. Verimin bazı tarlalarda yarıdan yarıya bazı tarlalarda ise 3'te 2 oranında düştüğü belirtiliyor. Tekirdağ Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı, çitçinin zor günler geçirdiğini kredi ödemelerinde öteleme yapılması gerektiğini ifade etti.

Tekirdağ Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı

GIDA ENFLASYONU 

yenikiraz.com internet sitesinden Semi Tektaş'ın haberine göre, ağır kuraklık koşulları ile 2023'e giren Türkiye'de başta ayçiçeği, buğday, arpa, mercimek, şeker pancarı ve pamuk olmak üzere, tarımsal üretim alarm veriyor. Yağışların geçen yıla göre yüzde 75'e varan oranlarda azalması ile tarım alanlarında büyük bir endişe hkim. İklim şartlarının don ve sel tehlikeleriyle de bu şekilde devam etmesi halinde ise azalan üretimle birlikte son olarak yüzde 58 ölçülen gıda enflasyonunun 2023'ün kalan aylarında ve 2024'te yüksek olması bekleniyor.

'YAZ BİTKİSİ KURUDU'

Ayçiçek hasadında verimin yarıdan yarıya düştüğünü söyleyen Tekirdağ Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı, 'Trakya, bugün dahil yağış alamadı, alamamaya da devam ediyor. Yağış yıl ortalamasının yarısını alamadı. Ayçiçek bitkisi de yaz bitkisi olduğu için nisan ayından sonra ekilen ayçiçekleri yağışsızlıktan çok etkilendi. Bazı yerlerde yarıdan yarıya verim düştü bazı yerler de3'te 2 oranında verim düştü' değerlendirmesinde bulundu.

DESTEK ŞART

'İç piyasa da bir kriz yaşanacağını sanmıyorum' diyen Saygı, çiftçinin desteklenmesi gerektiğini aksi takdirde çiftçinin bu durumdan çıkamayacağını belirtti. Saygı, 'Ama çiftçi çok mağdur durumda. Çiftçi borçlu durumda. Çiftçi sezonda ürününü eker, biçer götürüp satar, borcunu öder.Ama bu sene ciddi bir sıkıntı var. Konuyla ilgili bir kuraklık çalışması var. Borçların ertelenmesi ve çiftçinindesteklenmesi lazım. İlk olarakkuraklıkladolayı çiftçinin tarımlailgili bankalara olan borcu faizsiz bir şekilde ertelenmesi gerekiyor. Başka türlü bu borları ödeyemez. İkincisi ise çiftçiye destek verilmesi lazım. Dünyadaki çiftçilere verilen destek nasıl ise bizim ülkemizde de çiftçinin bu şekilde desteklenmesi lazım, aksi takdirde bu durumdan çiftçi çıkamaz' şeklinde konuştu.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme