Yamanlar için yeni iptal davası

İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Tunç Soyer, geçen ay Yamanlar'da yanan arazinin orman vasfını kaldıran Cumhurbaşkanı kararı için iptal davası açtıklarını açıkladı

Ağustos ayında İzmir Yamanlar Dağı'nda yanan arazi için Cumhurbaşkanı'nın verdiği orman vasfının kaldırılması kararı için iptal davası açıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi eski başkanı Tunç Soyer davayı sosyal medya paylaşımında duyurdu.

Soyer davayı Doğa Derneği, Doğal Hayatı Koruma Vakfı, Egeçep ile birlikte açtıklarını açıkladı.

Soyer'in açıklaması şöyle;

‘15 Ağustos'ta İzmir'deki büyük yangından etkilenen alanların da dahil olduğu 375 hektarlık alanın orman sınırından çıkarılmasına dair Cumhurbaşkanı Kararının iptali için davayı açtık.

20 yıl önce afetleri önlemek için orman vasfına sahip çıkılan bu alan İzmir'i çevreleyen Yeşil Kuşak'ın bir parçası olarak tüm İzmirlilerin yaşam hakkını korumaktadır. Bugün söz konusu alanın önemi unutulmuştur. Önce 2020 yılında İzmir'de yaşanan depremzedelere konut yapılacağı vaadiyle şimdi ise yanan alanların yanması fırsat bilinerek orman alanı yapılaşmaya açılmak istenmektedir.

Anayasa Madde 169'un “Yanan ormanların yerinde yeni orman yetiştirilir, bu yerlerde başka çeşit tarım ve hayvancılık yapılamaz.” hükmüne rağmen Cumhurbaşkanı Kararının yanan orman alanını orman sınırları dışına çıkarması mümkün değildir.

Takipçisi olacağız. Orman alanlarını korumak, imara ve ranta açılmasını engellemek için ne gerekiyorsa yapacağız.

Davayı birlikte açtığımız kurumlar; Doğa Derneği, Doğal Hayatı Koruma Vakfı, Egeçep ve diğer dava arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum.'

Aynı bölge yangından önce de Cumhurbaşkanı kararı ile orman alanından çıkarılmış, İzmirli Çevreci Avukat Senih Özay'ın açtığı dava ile bu karar iptal edilmişti.

Bakmadan Geçme