Yapay kokular evcil hayvanların sağlığını bozabiliyor!

Kokular, evcil hayvanlar için büyük bir risk olabiliyor. Kokuların içerdiği bileşenler, özellikle yapay kokular ve uçucu...

TAKİP ET

Kokular, evcil hayvanlar için büyük bir risk olabiliyor. Kokuların içerdiği bileşenler, özellikle yapay kokular ve uçucu yağlar, evcil dostlarımızın sağlığına zarar verebiliyor. Veteriner Hekim Burcu Çevreli, özellikle köpeklerde ve kedilerde kokuların yol açabileceği ciddi sağlık sorunları hakkında bilgi verdi. Çevreli, koku ve parfüm arasında bir fark olduğunu ifade ederek, parfümün temel işlevinin hoş bir koku vermek olduğunu, köpeklerin de insanlardan yaklaşık 10 bin kat daha iyi koku alabildiğini ve kokulara karşı oldukça duyarlı olduklarını söyledi. 'Koku' kelimesi köpek şampuanının etiketinde yer alıyorsa ürünün yapay kokular içerdiğini dile getiren Çevreli, 'Tüm yapay kokuların güvensiz olduğu anlamına gelmez, ancak fitalatlar, yapay kokularda bulunan en yaygın toksik kimyasallardandır, köpekler ve insanlar için de en tehlikeli bileşenlerden biridir. Fitalatlar, ürünleri yumuşatmak ve elastikiyetini arttırmak için kullanılan plastikleştiricilerdir. Yapay kokular ayrıca etanol, benzil asetat, benzil alkol ve linalool gibi diğer toksik kimyasalları da içerebilir' dedi.

Kedilerin esansiyel yağlara karşı köpeklerden daha hassas olduğunu kaydeden Çevreli, 'Bu nedenle, kedinizde kullanılması güvenli olan ürünleri seçerken daha dikkatli olmanız gerekir. Esansiyel yağlar ve çeşitli kokular her tür şeyin içinde bulunur. Aromaterapi, temizlik ürünleri, içecek aromaları, parfümler, kişisel bakım ürünleri, oda spreyleri, mumlar ve daha fazlasını içerir. Ve birçok evcil hayvan sahibi, bazı kokuların hayvanlar için zehirli olduğunun farkında değildir. Evcil hayvanlarımız, fenol adı verilen bir bileşik nedeniyle uçucu yağlardan hastalanabilir. Fenoller bitkilerde doğal olarak, uçucu yağlarda yoğun olarak bulunur. Fenoller deriden, burundan ve ağızdan kolayca emilir. İnsanlar için fenoller karaciğer tarafından metabolize edilir ve toksik etkiler azalır. Ancak kedilerde karaciğer enzimleri daha az olduğu için özellikle risk altındadır. Bu onların tüm bu farklı kimyasalları bizim gibi metabolize edemeyecekleri anlamına geliyor. Bu yağlar ve kokular hayvanımızla temas ettiğinde derisini ve ağzını da yakabilmektedir' ifadelerini paylaştı.

CEMİL ZEYBEKER

Özel Haber

Bakmadan Geçme