Yapay Zekâ İzmir'i baştan yaratıyor: İzmir'in geleceği tasarlandı 

Alsancak'ı yeniden tasarlamak için yapay zekâ mı kullanılıyor? Genç öğrenciler Alsancak'ı geleceğe nasıl hazırlıyor? Dijital ikiz yöntemi ile İzmir'in sorunları çözülebilir mi? Sürdürülebilir şehirler yaratmak için yapay zekâ ne kadar etkili? İzmir'de başlayan bu inovatif kamp, şehrin çehresini nasıl değiştirecek? Tüm detaylar haberimizde...

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Avrupa kıyı şehirlerinde kentsel kalite ve iklim nötrlük kavramlarını yeniden tanımlamak amacıyla yürütülen Re-Value projesi kapsamında “2. İnovasyon Kampı-Şehrini Yapay Zekâ ile Tasarla” başlıklı bir atölye çalışması düzenledi. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilen etkinlikte, üniversite öğrencileri yapay zekânın yaratıcı potansiyelini kullanarak Alsancak bölgesine yönelik yenilikçi tasarımlar geliştirdi.

Peyzaj mimarlığı, şehir ve bölge planlama, mimarlık gibi bölümlerde eğitim gören öğrenciler, bu çalışmada yapay zekâ teknolojilerini kullanarak Alsancak'ın geleceğini yeniden şekillendirmek için beyin fırtınası yaptı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Genç Başarı Eğitim Vakfı iş birliği ile düzenlediği bu atölye, Alsancak'ın kültürel ve dinamik yapısına uygun, kentsel kaliteyi artıracak yeni fikirler geliştirilmesine olanak sağladı. Öğrenciler, Alsancak için dijital ikiz oluşturarak gelecekte karşılaşılabilecek problemlere yapay zekâ destekli çözümler üretmeyi hedefledi.

YAPAY ZEKA TEMELLİ ŞEHİRCİLİK VE YARATICILIK

İzmir Planlama Ajansı Başkanı Prof. Dr. Koray Velibeyoğlu, etkinlik öncesinde gerçekleştirdiği sunumda, yapay zekânın şehircilik alanındaki potansiyelini vurguladı. Velibeyoğlu, "Yapay zekâ teknolojileri, daha önce fark edilemeyen detayları analiz etme ve yeni bakış açıları geliştirme imkânı sunarak yaratıcı düşünceyi teşvik ediyor" dedi. Atölye boyunca, yapay zekâ ile şehir planlamasında sürdürülebilirlik, estetik ve kapsayıcılık odaklı çözümler üretmek amaçlandı.

İzmir İnovasyon ve Teknoloji A.Ş. Yapay Zekâ ve Akıllı Şehir Teknolojileri Müdürü Doruk Yazıcıoğlu ise katılımcılara yapay zekânın işleyişi ve kullanımı hakkında eğitim verdi. Yazıcıoğlu, yapay zekânın bağlamsal anlamda henüz gelişim aşamasında olduğunu belirterek, “Yapay zekâ, insan deneyimlerinden öğreniyor. Ancak yapay zekâya net ve detaylı talimatlar vermezsek istediğimiz sonuçları elde edemeyiz” ifadelerini kullandı.

ALSANCAK İÇİN SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇÖZÜMLER

İzmir Büyükşehir Belediyesi Kentsel Tasarım ve Kent Estetiği Şube Müdürü Yüksek Mimar Aylin Göknur, Re-Value projesinin ilk adımının 2023 yılında yine Alsancak'ta gerçekleştirildiğini hatırlatarak, bu atölyenin projenin bir sonraki aşaması olduğunu belirtti. Göknur, kentsel tasarımda yapay zekâ destekli çözümler üretmek ve sürdürülebilirliği teşvik eden fikirler geliştirmek amacıyla çalıştıklarını vurguladı. Atölyenin üçüncü ve son aşamasının 2025 yılında “Şehrine Değer Kat” temasıyla yapılacağını duyurdu.

Dr. Mimar Çelen Ayşe Ünal, bu kampta pilot bölge olarak Alsancak'ın seçildiğini ve bölgede bir dijital ikiz oluşturulacağını belirtti. Dijital ikiz sayesinde Alsancak'taki sorunlar ve çözüm yolları daha detaylı bir şekilde analiz edilebilecek ve kentsel tasarım süreci hızlandırılacak.

İZMİR'İN GELECEĞİ İÇİN YAPAY ZEKA KULLANIMI

Etkinliğin ikinci aşamasında ise öğrenciler yapay zekâ ile şehir tasarımı üzerine yoğunlaştı. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mimarlık Bölümü öğrencisi Damla Su Akçay, ulaşım, nüfus yoğunluğu ve kentsel dönüşümü göz önünde bulundurarak Alsancak için sürdürülebilir yapılar tasarladıklarını belirtti. Akçay, “Yapay zekâ, tasarım sürecimizi hızlandırıyor ve bize farklı bakış açıları sunuyor. Bu atölye, gelecekte mimarlık alanında yapay zekâyı daha etkin kullanmamız için faydalı oldu” dedi.

YAPAY ZEKA DESTEKLİ ÇÖZÜMLER

Atölyede öğrencilerden İzmir'de yaşanan doğal afetleri düşünerek yapay zekâ ile bir doğal afet canavarı oluşturmaları da istendi. İzmir Demokrasi Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencisi Sargın Avcı, yapay zekânın günlük hayatında da sıklıkla kullandığı bir teknoloji olduğunu ifade ederek, atölyeye katılmasının kendisine yeni deneyimler kazandırdığını söyledi.

RE-VALUE PROJESİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Re-Value projesi kapsamında Avrupa Komisyonu'ndan 239 bin 625 Euro hibe almayı başardı. Proje, İzmir'in yanı sıra Norveç, Belçika, İtalya, Portekiz, Romanya, Çek Cumhuriyeti ve Hırvatistan'dan toplam dokuz kıyı kentinin katılımıyla yürütülüyor. Proje kapsamında İzmir, halkın denizle etkileşimini artıracak ve kentin mavi-yeşil altyapısını güçlendirecek çözümler geliştirmeyi hedefliyor. 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarını azaltmayı amaçlayan proje, İzmir'i sürdürülebilir ve iklime duyarlı bir kent haline getirmeyi planlıyor.

Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi

Bakmadan Geçme