‘Yapay’ın yaptığı bu kadar olur!

Yeni İzmir Gazetesi’nden Deniz Hancı’nın haberine göre, farkındalık yaratmak adına çeşitli alanlarda yürüttüğü çok sayıda araştırma...

Yeni İzmir Gazetesi'nden Deniz Hancı'nın haberine göre, farkındalık yaratmak adına çeşitli alanlarda yürüttüğü çok sayıda araştırma ile bilime yön veren, teknolojik gelişmeleri yakından takip eden Dokuz Eylül Üniversitesi, yapay zek teknolojisinden yararlanılarak 'Kurtuluşun Genç Kahramanları' isimli kısa video hazırlattı. İyi niyetle hazırlandığından asla şüphe etmediğimiz videodaki çocukların ellerindeki silahlar ile Türk Bayrağı'ndaki yıldızın 5 değil 6 köşeli olması gibi hatalar dikkatlerden kaçmadı. Yapay Zeka Teknolojisi'nin bu işi Türkçe Sözlük'teki yer alan ifadeyle 'aslına uygun olmadan', 'YAPAY' olarak gerçekleştirdiği ortaya çıktı.

DEÜ'nün İç Yapımlar ekibi, neredeyse tamamı yapay zek teknolojisi ile oluşturulan bir video içerik çalışmasına imza attı. Ekip, İzmir'in bağımsızlık mücadelesinde aktif olarak görev alan bir grup çocuğun öyküsünü, bu çocuklardan birinin ağzından aktaran ve 'Kurtuluşun Genç Kahramanları' adını taşıyan kurgusal film, 9 Eylül'ü takip eden Milli Mücadele Haftası kapsamında sosyal medya üzerinden paylaşıldı.

ÇOKLU YAPAYLIK

Birden çok yapay zek aracının kullanımıyla oluşturulan filmin yapım süreci şu şekilde gerçekleşti:

Bir yapay zek uygulamasına, tek cümlelik bir ipucu cümle verildikten sonra bu ifadeye uygun bir senaryo taslağı yazdırıldı. Bu senaryo taslağında yer alan cümleler kullanılarak filmi oluşturacak görseller yine yapay zeka kullanılarak üretildi. Ardından bir başka yapay zek aracılığıyla, senaryo taslağı üzerinden, filmin anlatıcı karakteri için bir monolog yazdırıldı. Tamamı İngilizce dilinde üretilen süreçlerin ardından iki farklı yapay zek uygulamasına Türkçe çeviri yaptırıldı. En uygun çeviri seçildikten sonra bu metin, bir başka yapay zekya seslendirtildi. Daha önceden oluşturulan görseller, bu ses kaydına uygun olarak sıralandı ve görsellere kurguda ufak hareketler eklendi. Son aşamada ise birkaç farklı yapay zekya besteletilen müzikler arasından en uygunu seçilerek film tamamlandı.

'YÜREKTEN İNANIYORUZ'

Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan, DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, üniversitemize adını veren, güzel şehrimizin kurtuluş gününde böyle bir çalışmayı kamuoyu ile paylaşmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirterek, 'Kurtuluş Savaşı ve sonunda elde edilen şanlı zafer, irili ufaklı çok sayıda kahramanlık öyküsüyle oluşturulmuş koca bir destandır. Bizler 'Kurtuluşun Genç Kahramanları' isimli çalışmamızda gerçek olabileceğine yürekten inandığımız bir kurgusal öyküyle tüm kahramanlarımızı saygıyla yd etmek istedik' dedi.

'TARİHİ KİTAPLARDAN ÖĞRENİN' 

Ödemiş'in kurtuluş programına katılan Prof. Dr. İlber Ortaylı, 'Tarih arama motorlarından öğrenilmez, sosyal medya paylaşımlarından öğrenilmez. Mutlaka belgelere dayanan kitapları, ansiklopedileri okuyun' uyarısı yapmıştı.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme