Yaşama döndürme merkezi
Seferihisar'a bağlı Ürkmez Kültür ve Sanat Merkezi, kadınları hayata döndürme kooperatifi olarak faaliyet gösteriyor. Şiddet görmüş,...
Seferihisar'a bağlı Ürkmez Kültür ve Sanat Merkezi, kadınları hayata döndürme kooperatifi olarak faaliyet gösteriyor. Şiddet görmüş, intihar teşebbüsünde bulunmuş ve kanser hastası kadınlar merkezdeki kurslar sayesinde yaşama tutunuyor.
Yeni İzmir gazetesinden Şaha Çimen'in haberine göre, Seferihisar'a bağlı Ürkmez Kültür ve Sanat Merkezi, kooperatif görevi görüyor. Buradaki kurslara katılan insanlar bilinçlenmenin, eğitim almanın yanında aynı zamanda istihdama katılıyor. Çok amaçlı faaliyet veren Ürkmez Kültür ve Sanat Merkezi'nde daha çok dezavantajlı kadınlar hayata kazandırılmaya çalışılıyor. Bu yolla birçok kadın buradan aldığı eğitimler sonucunda iş yeri açabiliyor ve kendi ürettiğini stantlarda, festivallerde ya da pazarlarda satabiliyor.
Ürkmez Kültür ve Sanat Merkezi Eğitim Koordinatörü Seval Doğanlar
HEM TERAPİ HEM SOSYAL HAYATA KATILIM
Ürkmez Kültür ve Sanat Merkezi Eğitim Koordinatörü Seval Doğanlar, merkezin işleyişi ve amaçları hakkında bilgi verdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile protokol yaptıkları için buradaki kurslarda sertifika verebildiklerini kaydeden Seval Doğanlar, kültür merkezinde herkese hitap edecek kursların olduğunu ancak önceliklerinin dezavantajlı kadınlar olduğunu vurguladı. Doğanlar, 'Özel hayatlarında sorun yaşayan kadınları burada kazanmaya çalışıyoruz. Burada şiddet gören kadına para kazanabilmesi, kendi ayaklarının üstünde durabilmesi için yer açtık. Kendi ürettiklerini satarak geçinmeye çalışıyor. Kira vs. almıyoruz. Çok mutlu çok memnun bu işten. İntihar girişiminde bulunan bir kızımızı ipten kurtardık. Onu geri kazandık ve kendisine olabildiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz. Yine kanser hastası bir kursiyerimiz var. Katıldığı dikiş vb. kurslar ona terapi gibi geliyor. Sosyal hayata katılım sağlıyor. En büyük gayemizden biri de bu insanları topluma kazandırmak. Buradan çıkan birçok kadın kursiyerimiz kendi iş yerlerini açtı. Verdiğimiz eğitimler sonucunda bir kadın kursiyerimiz kendisi gibi dezavantajlı kadınlardan oluşan temizlik şirketi açtı. Şu an telefonlara bakacak zamanım yok, diyor' ifadelerini kullandı.
'KADINLARIN ÖRGÜTLENMESİ GEREKLİ'
Kadınları istihdam etmenin ötesinde var olan hakları konusunda da onları bilinçlendirdiklerini belirten Doğanlar, '16 hafta süren bir kadın ve insan hakları programı var. Masal evlerinde olan her velimize bu eğitimi mümkün olduğunca zorunlu kılmaya çalışıyoruz. Kadınların kendilerini daha güçlü hissetmeleri için yasaları, medeni kanunu, miras hakkını, kadına yönelik şiddetin, kadının ekonomik haklarını, cinsel, ekonomik, sosyal statüsünü, kadının siyasi partilerdeki yerini içeren eğitimler veriyoruz. O eğitimlerden sonra iki ya da üç kadını mutlaka kendi işini kuruyor. Çok farklı alanlarda hem eğitim veriyoruz hem de bir dayanışma içinde olmalarını sağlıyoruz. Verdiğimiz insan hakları eğitimlerinde kadının nerelerde örgütlenmesi gerektiğini anlatıyoruz' dedi.
GENÇLERE YÖNELİK PROJELER
Ürkmez Kültür ve Sanat Merkezi'nde kadınların yanı sıra gençlerle ilgili de çalışmalarının olduğundan da bahseden Doğanlar, gençlere yönelik bilgisayar ve tasarım kursları açmak üzere olduklarını belirtti. Doğanlar, 'Amacımız gençlerin donanımlı olarak buradan çıkmalarını sağlamak' diye konuştu.
Gülten Kular
'ATÖLYE AÇTI, İSTİHDAM SAĞLADI'
Ürkmez Kültür ve Sanat Merkezi'nde tezyinat kursunda eğitim veren Gülten Kular, hobi olarak çalışanların yanında istihdam yapanlar da var olduğuna belirterek, aralarından bir kişinin atölye açarak istihdam sağladığını dolayısıyla kendi ürettiği cam süsleme ürünleriyle satışlar yaparak gelir elde ettiğini ifade etti.
Filiz Özel
'İŞ YERİ AÇMAK İSTİYORUM'
Ürkmez Kültür ve Sanat Merkezi'nde pastacılık kursuna giderek hayalindeki işi yapmak istediğini belirten Filiz Özel, 'Burada pastacılık kursuna gelerek sertifikamı aldım. Aşçılık kursuna gitmeyi de düşünüyorum. Sonrasında bir iş yeri açma planım var. Şu an kendimi ne kadar geliştirebileceğime bakıyorum. Ayaklarımın üstünde durup çocuklarıma örnek bir anne olmak istiyorum. Belirli bir birikim elde ettiğimde bir yer açacağım. Burada bana küçük bir alan verildi. Şu an evlere siparişler alıyorum burası sayesinde. Tatlı, sarma gibi yiyecekleri burası aracılığıyla evlere paket yapıyorum. Aynı zamanda kendi yaptığım ürünleri burada satıyorum. Mantı, içli köfte, tatlı şeklinde elimden ne geliyorsa yapıyor ve insanlara sunuyorum. Yanında çay ve kahve de eşlik ediyor. Satışlarım şimdilik iyi. Yaza doğru daha iyi olacağını düşünüyorum. Başta belediyeye yapıyordum şimdi de halka yapıyorum' diye konuştu.