Yaz saati uygulaması nasıl başladı… Karanlık sokaklarda iş ve okula gidenlerden tepkiler sürüyor!

Yaz saati uygulamasının enerji tasarrufuna yer verdiği iddiası üzerine tepkiler katlanarak artarken 'yaz saati uygulamasının sabitlenmesi’nin...

TAKİP ET

Yaz saati uygulamasının enerji tasarrufuna yer verdiği iddiası üzerine tepkiler katlanarak artarken 'yaz saati uygulamasının sabitlenmesi'nin fikir babaları sessizliğini koruyor. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ise konuyla ilgili TBMM'ye 'Yaz saati uygulamasının iptali' kanunun teklifini verdi.

Albayrak'tan o açıklama

Dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak yaz saati uygulamasının sabitlenmesi konusunda 'Aynı istikametle devam edeceğiz' demişti. Uygulamanın 'tasarruf' etkisine dikkati çeken dönemin Bakanı Albayrak, 'Bu yaz saati uygulaması Türkiye'ye çok büyük katkı sağladı. Verimlilikte büyüme, ısınma, kış tüketiminde yaklaşık 540 milyon liralık tasarrufa etki etti' demişti.

İmamoğlu'ndan göndermeli tepki

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Abayrak'a göndermeli açıkalmasında şunları ifade etti:

'Kararı alan ortada yok, kararın mantığı yok, tasarruf desen hiç yok… Bu anlamsız #yazsaati uygulamasının hiçbir faydası olmadığı gibi, güvenlik sorununa yol açıyor, herkesi depresif hale getiriyor, çalışanı öğrenciyi güne kötü başlatıyor. Artık vazgeçin bu uygulamadan!' dedi.

Ne zaman karar kılındı?

Yaz ve kış saati uygulamasının sabitlenmesinin TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen Torba Kanunu'nun 6. Maddesindeki düzenleme 2016 yılında görüşülerek kabul edildi. TBMM'den kabul oyuyla çıkarılan 'saat sabitlenmesi' uygulamasıyla ilkokul ve ortaokul öğrencilerin yanı sıra lise öğrencileri ve işe giden yetişkinler gün doğumundan önce uyanıp dışarı çıkmaya başladı. Kış mevsiminin Aralık, Ocak ve Şubat aylarında yaşanan karanlığın etkisiyle birçok veli ve işe giden vatandaşlar tepkiyle karşılık buluyor.

Fikir babalarıyla başladı

Saat saati uygulamasının sabitlenmesinin fikir babaları İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Duran Şahin'in uygulama konusundaki şikyetler üzerine 'Aralık ile ocak aylarında batı bölgesinde ihtiyaç duyulan illerde çocukların eğitimi sömestr tatiline kadar yarım saat geç başlatılabilir' demişti. Prof. Şahin, 2016 yılının Ağustos ayında yapmış olduğu araştırmada 'Elektrik tüketiminin dışında meteorolojik, ekonomik, sosyolojik ve psikolojik açıdan toplanan veri ve sonuçların analizi ve değerlendirmeleri elde edildi. Değerlendirme sonucunda, kış saati uygulamasından dolayı Türkiye'de ciddi bir enerji kaybının yaşandığı tespit edildi' demişti.

Enerji Bakanlığına sunulan raporda bakanlık tarafından 21 Aralık 2016 yılı sonrasında yaz saati uygulamasının kararı verildi. Kararın verdiği tepkilere göre de batı bölgesindeki öğrencilerinin eğitime yarım saat geç başlatılması yönünde açıklama yapılmıştı.

Tepkiler yine taze

Yaklaşık 7 yıldır sabitlenen saat uygulamasıyla velilerden tepkiler yeniden gündeme geldi. Politikacılardan da aynı tepkilerin gelmesiyle bazı veliler çocuklarının karanlıkta okula gitmelerine yönelik açıklamalar yaparken sosyal medya üzerinden de video paylaşıyor. Velilerin her sabah karanlıkta çocuklarıyla oku yolunu tuttuğunu gösteren video ve fotoğraflar sosyal medyada yayılıyor.

Yaz saati uygulaması ilk kimden çıktı

Doların üzerinde fotoğrafı bulunan Benjamin Franklin'in 'Erken yatıp erken kalkmak, kişiyi sağlıklı, zengin ve akıllı yapar' özdeyişinin sahibi olarak tanındı. Franklin, ABD'den Fransa'ya elçi olarak gittiği sırada Paris sakinlerinin daha fazla gün ışığından yararlanıp mum ışığından kurtulması için imzasız bir mektup yazarak yayımladı. 1784 yılındaki vergi, panjurları vergilemek, mumları karneye bağlamak ve insanları gün doğumu sırasında kilise çanları ve top ateşiyle uyandırmak gibi öneriler içermekteydi. Sonradan da saatleri kışın geri alınmasıyla gün ışığından daha çok faydalanılacağını ispatlayarak bu işin mucidi olarak tarihe geçti.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme