Yenidoğan yoğun bakımları denetime alınıyor
Sağlık Bakanı Prof. Dr. Memişoğlu alanında uzman akademisyen ve hekimlerin yer aldığı bilimsel komisyonlarla yenidoğan, acil ve erişkin yoğun bakımlarının denetlenerek işleyişlerini sürdürmelerinin sağlanacağını açıkladı
Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, Antalya'da Yenidoğan Çetesi konusu ile ilgili açıklama yaptı. Türkiye'nin önde gelen yenidoğan yoğun bakım uzmanlarıyla, denetim ve bilimsel değerlendirme komisyonu oluşturduklarını belirten Bakan Prof. Dr. Memişoğlu, özel ve kamu hastanelerindeki tüm yenidoğan yoğun bakımların işleyişlerini baştan sona yeniden değerlendireceklerini söyledi.
Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, sağlık hizmetlerini yerinde incelemek ve çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere Antalya'ya geldi. İlk programını Antalya Valiliği'nde düzenleyen Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, Antalya Valisi Hulusi Şahin ile bir araya geldi. Basına kapalı olarak gerçekleşen ziyarette, Memişoğlu'na AK Parti Antalya Milletvekilleri ve AK Parti İl Başkanı Ali Çetin eşlik etti.
"AİLE HEKİMLİĞİ SİSTEMİNİ ETKİLİ VE VERİMLİ KILMAMIZ GEREKİYOR"
Antalya'da sağlık hizmetleri ve yapılan yatırımları değerlendirip, üniversite ve hastaneleri ziyaret edeceğini aktaran Prof. Dr. Memişoğlu, Resmi Gazete'de yayınlanan yeni Aile Hekimliği Yönetmeliği hakkında açıklama yaptı. Türkiye'nin, vatandaşların sağlık hizmetine en rahat erişebildiği ülkelerden olduğunu dile getiren Memişoğlu, “Dünyanın en kapsamlı sağlık hizmetlerinden birini sunuyoruz. Öncelikli hedefimiz koruyucu hekimlik ve temel sağlık hizmetleri. Vatandaşlarımızın, hastalanmadan sağlıklı kalmaları için çalışıyoruz. Daha çarpıcı ifade etmem gerekirse hastalık bakanlığı değil Sağlık Bakanlığıyız. Önce aile hekimliği sistemini etkili ve verimli kılmamız gerekiyor. Aile hekimlerimize güveniyor, sağlığımızın teminatı görüyoruz. Vatandaşlarımızın sağlığa eriştiği ilk kapının aile hekimi olmasını istiyor ve aile hekimlerimizin sağlığın nabzını tutmasını bekliyoruz” diye konuştu.
“REÇETE YAZMA ÖZGÜRLÜĞÜNÜ ORTADAN KALDIRMIYORUZ”
Aile hekimliğinin, entegre sağlık hizmetleri zinciri içinde işlevsel olarak yapılandırılmasının önem arz ettiğini ifade eden Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, şöyle devam etti: “Bunun için yönetmelik hazırladık ve kamuoyu ile paylaştık. Bu yönetmelik, sonuçları itibariyle eş zamanlı vatandaşlarımızı da sağlık çalışanlarımızı da memnun edecek. Birkaç ay içinde daha belirgin olarak görülecek. Maalesef dezenformasyon çağında yaşıyoruz. Olgu değil, algılar belirleyici olabiliyor. Çeşitli sosyal mecralarda aile hekimlerinin bundan sonra ilaç yazamayacağı, ilaç yazması durumunda maaşlarından kesinti yapılacağı iddiaları dile getiriliyor. Şunu net ifade edeyim; Sağlık Bakanlığı olarak açıkladığımız yeni aile hekimliği yönetmeliği, aile hekimlerinin tanı ve tedavisine müdahale etmiyor, bilakis Bakanlık olarak, akılcı ilaç uygulamalarına teşvik ediyoruz. Akılcı ilaç kullanımına katkı sağlayan aile hekimlerimizin maaşlarına ilave teşvik ödemesi yapıyor ve hekimlerimizi destekliyoruz. Hedef hastaların tanısına göre en uygun ilacı uygun dozda ve sürede kullanılması. Yakınlarınızın tavsiyesiyle ilaç kullanmamanızı istiyoruz. Çoğunluğumuzun evinde kullanılmamış veya yarım kullanmış ilaçlar mevcut, aile hekiminizin önerileri doğrusunda ilaç kullanmanızı öneriyorum.”
“İYİ HEKİMLİK YAPAN AİLE HEKİMLERİMİZİN GELİRİNİ ARTTIRIYORUZ”
İnsanların bazı ilaçlara karşı direnç oluşturduğunu kaydeden Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, “Akıllı aile hekimliği uygulamasında özellikle hastalık yüküne göre çalıştık. Aile hekimlerini hastanelerle entegre ediyoruz. O nedenle hastanelerimizde aile hekimlerimiz için randevu kontenjanları oluşturuyoruz. Sağlıkta değer bazlı bir yaklaşımla aile hekimliği üzerinden bir başlangıç yaptık. Başarı kriterini net bir şekilde ortaya koyduk. İyi hekimlik yapan aile hekimlerimizin gelirini arttırıyoruz. Onları, bizlerin ve toplumun baş tacı olarak görüyoruz” ifadelerini kullandı.
"YENİDOĞAN ÇETESİ SORUŞTURMASI SONRASI YENİ ADIM"
İstanbul'da, 112 Acil Çağrı Merkezi'nde çalışan kişilerle ortak hareket ederek bebek acil hastalarını önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edip ölümlerine neden oldukları ve haksız kazanç sağladıkları tespit edilen Yenidoğan Çetesi konusu hakkında da açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, Türkiye'nin önde gelen yenidoğan yoğun bakım uzmanlarıyla, denetim ve bilimsel değerlendirme komisyonu oluşturduklarını ve özel ve kamu hastanelerindeki tüm yenidoğan yoğun bakımların işleyişlerini baştan sona yeniden değerlendireceklerini aktardı. Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, şu ifadelere yer verdi: "Kamuoyunu geçtiğimiz günlerde ilgilendiren ve halen acısını hissettiğimiz yeni doğanla ilgili, kamu ve özel hastanelerdeki tüm yeni doğan bakımların işleyişlerini değerlendirmek üzere yakın zamanda bir yeni doğan yoğun bakım denetim ve bilimsel değerlendirme komisyonu oluşturduk. Türkiye'nin önde gelen yeni doğan yoğun bakım bilim insanlarından oluşturulan bu komisyon, üniversite, özel ve kamudaki tüm hastanelerin, yeni doğan yoğun bakımlarına yönelik işleyiş ve denetim süreçlerini takip edecek, inceleyecek ve denetim faaliyetlerine elde edilen sonuçlara göre sistemin daha etkin işleyişini sağlayacaktır. Komisyon tarafından, yeni doğan yoğun bakımlara ilişkin yeni bilimsel rehberler oluşturulacaktır. Amacımız; iyi, etkin, güvenilir ve nitelikli sağlık hizmetlerini sürdürmeye devam etmektir. Alanında; uzman, hekim ve akademisyenlerin yer aldığı diğer branşlarla birlikte acil ve erişkin yoğun bakımlarımızı da bu şekilde bilimsel komisyonlarla denetleme ve işleyişlerini sürdürmelerini sağlayacağız."