Yenidoğanlarda kan alma yöntemi: Topuk delme neden bu kadar etkili?

Yenidoğanlar ve özellikle prematüre bebeklerden kan örneği almak, genellikle zorlu ve karmaşık bir işlem olabiliyor.

Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Bölümünden Prof. Dr. Nilgün Tekkeşin, bu zorlukları aşmak için en sık kullanılan yöntemlerden biri olan 'topuk delme' tekniği hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Tekkeşin, topuk delmenin yenidoğan taramaları ve glikoz seviyelerinin ölçülmesi gibi testler için güvenli ve etkili bir yöntem olduğunu vurguladı.

Yenidoğanlardan ve prematüre bebeklerden kan örneği almanın zorlayıcı olabileceğini belirten Prof. Dr. Tekkeşin, topuk delmenin bu süreçte kolay erişilebilir bir çözüm sunduğunu ifade etti. 'Topuk delme, özellikle küçük kan örnekleri ve tekrarlanan kan alımları için minimal invaziv bir yöntem olarak kullanılıyor. Bebeklerin damar yapısı ve küçük kan hacimleri nedeniyle venöz erişim zorlukları yaşanabilir, ancak topuk delme yöntemi, kılcal kan örneği almak için ideal bir alternatif sunuyor' dedi.

GELİŞMİŞ CİHAZLARLA DAHA AZ AĞRI

Topuk delme tekniğinin gelişen teknolojilerle daha az ağrı ve travma yaratacak şekilde uygulandığını belirten Prof. Dr. Tekkeşin, 'Yeni nesil otomatik topuk delme cihazları, hem kan örneği alımını kolaylaştırıyor hem de ağrıyı minimize ediyor. Bu cihazlar, özellikle rutin kan testleri için uygulanabilir bir seçenek haline gelmiştir' şeklinde konuştu.

TOPUK DELME 12 AYA KADAR KULLANILABİLİR

Prof. Dr. Tekkeşin, topuk delme tekniğinin genellikle bebekler 12 aylık olana kadar kullanıldığını vurguladı. Topuk kanı, başta biyokimya ve karaciğer fonksiyon testleri olmak üzere birçok farklı testte kullanılabiliyor. Ayrıca, topuk delme yöntemi, yenidoğan taramaları ve kan gazı analizleri gibi testler için de geçerli bir çözüm sunuyor.

ETKİLİ BİR UYGULAMA İÇİN DOĞRU TEKNİKLER

Topuk delme işleminin doğru uygulanması, bebeğin rahatlığını sağlamak ve örnek kalitesini artırmak için oldukça önemlidir. Prof. Dr. Tekkeşin, işlem sırasında lokal anestezi gerekliliği olmadığını ancak ortamın uygun şekilde düzenlenmesinin ve bebek için doğru boyutta bir cihaz kullanılmasının, ağrıyı azaltabileceğini belirtti. Ayrıca, topuk delme işleminin sırtüstü pozisyonda ve doğru yer seçimiyle en kolay şekilde yapılabileceğini ifade etti.

Prof. Dr. Tekkeşin, bu minimal invaziv yöntemin, bebeklerin yaşamlarının ilk dönemlerinde en güvenli ve etkili kan alma tekniği olarak kullanıldığını belirtti.

Basın Bülteni

Bakmadan Geçme