Yerel tohumlarla tarımda geleceği kuruyor
Çeşme Belediyesi, tarımda sürdürülebilirliği sağlamak adına önemli adımlar atmaya devam ediyor. Belediye, Yerel Tohum Merkezi'ndeki çalışmalarıyla hem ata tohumlarını yaşatıyor hem de yerel üreticilere fide, tohum ve eğitim desteği sunarak yerel tarımı güçlendiriyor.
Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli, Yerel Tohum Merkezi'ni ziyaret ederek, merkezdeki üretim faaliyetlerini inceledi. Başkan Denizli’ye Belediye Başkan Yardımcısı Banu Ayhan ve Tarımsal Hizmetler Müdürü Şerif Vural eşlik etti. Merkezde yapılan fide üretim çalışmalarında, yazlık sebzeler ve fidanlar için 70 bin adet fide üretildi. Nisan ayında, 40 bin adet domates, 10 bin adet patlıcan ve 15 bin adet biber fidesi, üreticilere ve ata tohumlarına destek veren yurttaşlara dağıtılacak.
Başkan Denizli, daha sonra belediyeye ait tarlaları ziyaret ederek, toprak hazırlıkları yapılan alanda gerçekleştirilen ekim ve dikim faaliyetlerini inceledi. Çeşme’ye özgü sakız enginarı, sakız baklası, nohut ve anason gibi ürünlerin ekim çalışmalarının yanı sıra, bölgeye ait incir, nar ve asma türleri için de fidan üretim sahası oluşturuldu.
Çeşme Belediyesi, ayrıca susuz tarımın teşvik edilmesi amacıyla çiftçilere yönelik bilgilendirme ziyaretleri de gerçekleştiriyor. Ziraat mühendisleri aracılığıyla yapılan bu ziyaretlerle, susuz tarım teknikleri hakkında çiftçiler bilgilendiriliyor.
Belediye Başkanı Lal Denizli, sürdürülebilir tarımın önemine dikkat çekerek, "Yerel üretimi destekleyerek, hem üreticilerimizin ekonomilerine katkı sağlıyor hem de sağlıklı, doğal ürünlerin tüketiciyle buluşmasını sağlıyoruz. Bu çalışmalarla, ata tohumlarını yaşatarak bölgedeki tarımın geleceğini güvence altına alıyoruz," dedi.
Çeşme Belediyesi, sürdürülebilir tarım anlayışıyla Çeşme kavununun üretiminin sürdürülebilirliği üzerine bir proje de hayata geçiriyor. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından desteklenen bu projede, Çeşme kavununun iklim değişikliği koşullarına uyumlu üretimi hedefleniyor.