“Yerel yönetimleri idari ve mali açıdan güçlendireceğiz”

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, iktidara geldiklerinde yerel yönetimlerin idari ve mali açıdan güçlendirileceğini belirtti.

TAKİP ET

İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi kapsamında düzenlenen 'Geleceğin Dirençli Şehirlerinde Yerelden İktisadi Kalkınma' temalı Millet İttifakı belediye başkanları İsmet İnönü Sanat Merkezi'nde bir araya geldi. Toplantı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun'un açılış konuşmalarının ardından basına kapalı olarak devam etti. CHP'li Torun iktidara geldiklerinde yerel yönetimlerin mali ve idari açıdan güçlendirileceğini söyledi.

 'İHANET EDİLDİ'

 CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun, 100 yıl önce İzmir'in tarihi bir kongreye ev sahipliği yaptığının altını çizerek, 'Henüz cumhuriyet ilan edilmemişti. Mustafa Kemal Atatürk'ün çağrısıyla bin 135 delege İzmir'e geldi. Amaç Türkiye'nin iktisat politikalarını belirlemekti. 16 gün boyunca yoğun çalışmalar yapıldı. Ankara'dan 'ben yaptım oldu' değil farklı kesimlerin görüşleri alındı. İzBB Atatürk'ün 100 yıl önce ortaya koyduğu kültürü aynı anlayışla yeniden gösterdi. Bu anlayış ülkemizin kolonlarını inşa etti, Osmanlı'dan kalan borçları ödedi, onlarca fabrika kuruldu. Türkiye ilk 15 yılda yüzde 196 büyüdü. Sormak lazım, son 20 yılda ne oldu? Daha da zenginleşmemiz gerekirken terse döndü. Fabrikaların önemli bir bölümü satıldı, özelleştirilmeler yapıldı. Kısaca cumhuriyetimizin kazanımlarına ihanet edildi' dedi.

'2023'TE UÇACAKTIK'

Seyit Torun, kapsamlı bir yerel yönetim reformuna ihtiyaç olduğunu dile getirerek, 'Yerel yönetim yasalarımız yamalı bohça haline geldi. Aslında yasalar yapılırken belediyenin daha iyi hizmet vermesi değil de birilerinin çıkarları gözetildi. İktidar geldiğimizde yerel yönetimleri idari ve mali açıdan günlendireceğiz. Belediyelerimizin öz gerilerini mutlaka arttıracağız. Ülkemiz için artık dönüm noktasındayız. Hayallerimizi gerçekleştirmemiz için tek bir şeye ihtiyacımız var. 14 Mayıs'a 55 gün kaldı. Bu seçimi mutlaka kazanmalıyız. Cumhuriyetin ruhuna, ülkemize, hukuka, adalete, ahlaka ve vicdana sahip çıkacağız. Otoriter yönetimi her birlikte değiştireceğiz' açıklamasını yaptı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer

'TAKİP EDECEĞİZ'

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Millet İttifakı'nın belediye başkanları buluşmasında yapılan çalışmanın kongrenin çıktısına dahil edileceğini dile getirerek, '100 yıl öncesinde büyük bir yoksulluk yıkım yaşanmış olmasına rağmen kongre toplandı. Bugünün Türkiye'sinin koşullarına baktığımızda benzer tablolar görüyoruz. Yaşadığımız bu hayat pahalılığı yüksek enflasyon işsizlik gençlerin umudunu kaybetmiş olması, şiddete uğrayan kadınlar velhasıl baktığınızda benzer koşullar. Yaşanan büyük deprem felaketi bu ülkenin uzun yıllarına mal olacak bir toparlanma süreci. Tam bu noktada kentlerimizle ilgili yeni bir sorumluluk üstlendiğimizi bu kongre vesilesiyle ortaya çıkarmak istedik' açılamasını yaptı.

 'ÇALIŞMA BÜYÜYECEK'

 Şehirleri afetlere dirençli hale getirmek için 3 safhada çalışmalar yaptıklarını söyleyen Soyer, 'Birincisi şehrinizin depremle olan ilişkisini tespit etmeye çalışıyoruz. Mikro bölgeleme çalışmasıyla İzmir'in yer altı fotoğrafını çekmeye çalışıyoruz. 36 aylık bir projeydi, 1 yıl içinde bunu tamamlamış olacağız. İkincisi depremsellik ve zemin hareketi çalışması. Denizi ve körfezi içine alan tüm bölgen zemin hareketini ölçmeye çalışıyoruz. Üçüncüsü de binalara deprem güvenlik karnesi veriyoruz. Bayraklı'da 33 bin binanın karnesini çıkardık, Bornova'da çalışma devam ediyor. 1 yıl içinde 315 bin binanın güvenlik karnesini çıkartacağız. İzmir'de 29 barınma alanı, 2 bin 472 toplanma alanı var. Bu ay sonuna kadar barınma alanlarıyla ilgili elektrikli su ve mobil şarj istasyonu kurulumunu tamamlıyoruz. Özetle İzmirlilere şunu söylemek isteriz. Bir afet yaşandığında gideceğiniz toplanma alanı burası barınma alanı burasıdır ve buralarda nasıl çadır ve konteyner edineceksiniz bunların bilgisini ortaya koyuyoruz. Diğer çalışma mahalle afet gönlüleri. Her muhtarın 9 kişiyi getirmesiyle kurduğumuz bir çalışma bu çalışmabüyüyecek' dedi.

 

Haber: Sıla Arabacıoğlu

Fotoğraflar: Batuhan Vuruşkanlar 

 

Bakmadan Geçme