Yerler ayrıldı, sorunlar bitmedi

İzmir turizmine her yıl ivme kazandıracağı ümidiyle başlayan ancak şehre verdiği katkı soru işaretleriyle dolu kruvaziyer...

TAKİP ET

İzmir turizmine her yıl ivme kazandıracağı ümidiyle başlayan ancak şehre verdiği katkı soru işaretleriyle dolu kruvaziyer turizminde 2023 rezervasyonları başladı. DTO'dan verilen bilgiye göre bu yıl İzmir'e en az 18 dev gemi gelecek. Ancak bu gemilerin şehre ne getireceği belirsiz.

İzmir'e ilk kruvaziyerin yanaşmasının üzerinden yaklaşık 20 yıl geçti. Bu süre zarfında gelen gemi sayısında hep bir dalgalanma oldu. 2010'ların ortasında tepe noktaya ulaşan gemi sayısı sonrasında düşüşe geçti. Pandemi ile duran gemi ziyaretleri 2022'de kıpırdanmaya başladı. 2023'te İzmir'i en az 18 geminin ziyaret edeceği açıklandı. Ancak gemilerin şehre katkısı ilk ziyaretten beri sorgulanıyor. Gemiden inen binlerce yolcunun büyük bölümü tur otobüsleri ile ören yerlerine götürülüyor. Kalan yolcuların bir kısmı taksiler ile şehir turu satın alıyor. Kalanlar da yetersiz yönlendirme nedeniyle başı kesik tavuk gibi Kordon'da ve ulaşabilenler Konak'ta geziyor. Gemilerde hizmetin herşey dahil konseptinde olması, turistin şehirde para harcamasına engel oluyor. Tanıtımın ve bilgilendirmenin eksik yapılması esnafın turiste ilgi göstermesine de engel oluyor.

GENİŞ YELPAZE

İzmir Limanı'na bu yıl gelecek gemiler arasında Seven Seas Splendor, Seven Seas Navigator, Seven Seas Voyager, Seven Seas Mariner, Costa Deliziosa, Norwegian Dawn, Celestyal Crystal,  Marna, Vista, Seabourn Encore, Symphony adlı gemiler yer alıyor.

SAYI ARTACAK

İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, 2023 yılının ilk rezervasyonlarının memnuniyet verici olduğunu, bu sayının artarak devam edeceğini açıkladı. 2022'nin kruvaziyer turizminin küresel ölçekte pandemiden çıkış yılı olduğunu dile getiren Öztürk, geçen yıl Türkiye limanlarına 991 gemi ile bir milyondan fazla turist geldiğini hatırlattı. Öztürk, 'Geçtiğimiz yıl İzmir'e 27 gemi ile 50 binin üzerinde turist geldi. Kuşadası, Çeşme ve Dikili Limanları ile birlikte bölgemize gelen gemi sayısı 565'e, yolcu sayısı ise 560 bine ulaştı' dedi.

SAVAŞ BİTSİN 

Öztürk, 'En büyük dileğimiz Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın bir an önce bitmesi, Karadeniz'e barış ve huzurun gelmesidir. Karadeniz'in dünya kruvaziyer pazarına dönmesi ile Akdeniz pazarı da hareketlenecek, tüm limanlarımızda canlılık yaşanacaktır. İstanbul'a yönelecek gemiler, İzmir'i ve diğer limanlarımızı da doğal olarak rotalarına dahil edecekler' dedi.

 

HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme