YKS açıklandı, barınma çilesi başlıyor
Üniversite Yerleştirme Sınavı sonuçlarının açıklanmasıyla 10 üniversitenin faaliyet gösterdiği İzmir'de de emlak piyasasında hareketlilik başladı. İzmir Emlakçılar Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, konut stoğunun az, talebin fazla olacağını dikkate aldıklarında kira bedellerinde de yükselme beklediklerini açıkladı
Üniversite kenti olan İzmir bu yıl da binlerce üniversiteli gence ev sahipliği yapacak. KYK ya da üniversitelerin vakıf yurtlarında yer bulamayan gençler özel yurtlara ya da ev kiralamaya yöneliyor. Yüksek kiralar nedeniyle birkaç arkadaş ortak tutma yoluna gidiyor. Son günlerde öğrencilere kiralanan evler için fahiş bedeller istendiği yolunda kamuoyuna yansıyan haberler üzerine araştırdık. Aramalarımızda birkaç öğrenci ev tutacağımızı belirtmemize rağmen hiçbir fahiş taleple karşılaşmadık. Ancak İzmir Emlakçılar Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, üniversitelerin kayıt dönemini açmasıyla birlikte artan taleplere göre kiralarda bir miktar yükselme beklediklerini açıkladı.
ÖĞRENCİLER KİRALARI YÜKSELTİYOR
Her yıl üniversite yerleştirme sınav sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte kentte kiralık konut piyasasında bir hareketlilik yaşandığını vurgulayan İzmir Emlakçılar Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, “İzmir'de konut stoğu az. Talep yüksek olunca kiralar da bir miktar yükseliyor. Sıkıntı yaşanacak. 34 yıldır emlak piyasasındayım. Mesleğe Buca'da başladım. Buca bir üniversite kenti. Kiralar rayiçlere göre belirleniyor. Aynı evi bir kişinin tutmasıyla 2-3 kişinin birlikte tutacak olması kirada bir miktar değişime neden olabilir” dedi.
KİRA GELİRLERİ BANKA HESAPLARI VE HARCAMALARLA TAKİP EDİLEBİLİR
Yeminli Mali Müşavirler Odası Başkanı Yaşar Zengin, kira gelirlerinin beyanı ile ilgili sıkıntıların gelirlerin ve giderlerin sıkı takibi ile aşılabileceğini vurgulayarak, “Gelirler İdaresi Başkanlığı ile diyaloglarımız var. Kira gelirlerinin doğru beyan edilip edilmediği ile ilgili denetimler sıkılaştırıldı. Bu çalışmalardan sonuç da alıyorlar. Para hareketleri de kontrol edilmeli. Elden yapılan ödemeleri denetlemek çok zor. Bu da ancak harcamaları ve mevduat hesaplarını takip ederek yapılabilir. Gelir ve harcamaları karşılaştırarak denetleme yolunun uygulanmasını vergi paketinden çıkardılar. Yeni bir vergi paketi daha geliyor. Belki onun içinde yer alır. Gelir ve gider beyanı ile bu takip kolaylaştırılabilir” diye konuştu.
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nin bulunduğu Çiğli bölgesindeki evlerin kiralanmasına aracılık eden Turyap Çiğli Organize Bürosu'ndan Emlakçı Adil Akçay, ev sahiplerinin kira bedellerini oturacak kişi sayısına göre belirlemediğini söyleyerek, “Evin belli bir kapasitesi var. 1+1'lik evin kirasını ev sahibi 20 bin lira olarak belirlemiş. Bu kapasitedeki bir evde en fazla iki kişi yaşayabilir. İki kişi tutuklarında 10'ar bin lira kira öderler. Ev sahibi toplam bedeli almak ve evinde en fazla iki kişinin yaşadığı konusuyla ilgilenir. 3 kişinin yaşamasına izin vermez. Onun dışında öğrenci, çalışan bu konular ev sahibinin kira bedelini belirlemesinde etken olmaz. Kiralanmasına aracılık ettiğimiz evlerde uygulamalar böyle yürüyor” dedi.
KYK YURT KİRALARI
Kredi ve Yurtlar Kurumu'na ait yurtlarda aylık kiralama bedelleri 345 lira ile 570 lira arasında değişiyor. Kiraların kriteri odada kalan kişi sayısına göre değişiyor. Yurtlara başvurularda öncelik şehit, gazi çocukları, darüşşafaka ve devlet korumasında yetişmiş çocuklar, gönüllü korucuların çocukları ve milli sporcularda.
VAKIF YURTLARI
İzmir'de vakıf üniversitelerinin kendi bünyelerinde, devlet üniversitelerinden bazılarının da kurdukları vakıflar aracılığı ile işlettikleri yurtlarda ise odada kalan kişi sayısına göre değişmek kaydıyda yıllık yurt bedelleri 115 bin lira ile 180 bin lira arasında değişiyor.
ÖZEL YURTLAR
Üniversitelerin bulunduğu semtlerde, kampüs yakınlarında faaliyet gösteren özel yurtlarda ise aylık bedeller 5 bin 500 lira ile 22 bin lira arasında değişiyor. Bu fiyatlar da odada kalan kişi sayısı, diğer hizmetlerin, kahvaltı, akşam yemeğinin dahil olup olmadığına göre değişiyor.
EV KİRALARI
İzmir'de konut üreten müteahhitlerin projelerinin çoğu, inşaat alanının üniversiteye yakınlığı ile netlik kazanıyor. Üniversite kampüslerine yakın projelerde 1+0 ve 1+1 evler inşaatın büyük bölümünü oluşturuyor. Evlerin satış stratejisini de bu oluşturuyor.
İzmir'in en eski öğrenci kenti Bornova'da ev kiraları oda sayısı, eşyalı olup olmadığı ve kampüse yakın olup olmadığına göre değişiyor. 1+0 evler 17 bin liradan başlayıp, 20 bin liraya, 1+1 evler 25 bin liraya, 2+1 evler 30 bin liraya, 3+1 evler 35 bin liraya ulaşıyor. Tuttuğu eve ev arkadaşı arayan öğrencilerin talepleri de 8 bin liradan başlıyor.
Buca'da üniversiteye yakın öğrenciye uygun 1+0'dan başlayıp 1+2'ye kadar evler 15 bin lira ile 25 bin lira arasında değişiyor. Fiyatlarda kampüse yakınlık kadar eşyalı olup olmadığı ve daire yaşı da etkili. Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Kampüsü'nde okuyan öğrenciler, sosyal medyada ev arkadaşı sayfası açarak, birbirlerine ev ya da kirayı paylaşacak arkadaş bulmada destek veriyorlar.
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nin sınırları içinde yer aldığı Çiğli'de kampüs çevresi adeta inşaat şantiyesi. 1+1 ve 2+1'lerin ağırlıklı olduğu evlerin kiraları yaşlarına ve eşyalı olup olmadığına göre 16 bin lira ile 30 bin lira arasında değişiyor.