Yürümenin bedeli 7 bin dolar!

Türkiye'de 10 milyondan fazla diyabet hastası bulunuyor. Diyabet komplikasyonları ve ayaktaki yara bakımının yeterli olmadığı için...

TAKİP ET

Türkiye'de 10 milyondan fazla diyabet hastası bulunuyor. Diyabet komplikasyonları ve ayaktaki yara bakımının yeterli olmadığı için her yıl 20 binden fazla hastanın ayakları kesiliyor. Bazıları ise uygun tedaviye erişecek kadar şanslı oluyor. Ayağına diken batmasının ardından yaşadığı süreci anlatan Çeker, 2004 yılından beri diyabet ile yaşıyor.

''HER ŞEY BİR DİKENLE BAŞLADI''

Şenol Çeker, 2004 yılından bu yana diyabet hastası olduğunu ve diyabetik ayak komplikasyonu yaşadığını söyledi. Çeker yaşadığı süreci şu şekilde anlattı: Her şey bir dikenin ayağıma batmasıyla başladı. Emekli emniyet memuruyum. Genellikle stresli bir yaşantım olduğu için diyabet tanısı almamı buna bağladım. Geçtiğimiz Ağustos ayında, evimizdeki portakal ağaçlarını budadım. Ayağıma batan dikeni fark etmedim. 3 gün sonra terliğin altında uzun bir diken gördüm. Diyabetten dolayı ayağım hissizdi. Ayağımın altında kırmızılık gördüm ve umursamadım. Ancak 2 gün sonra ayağımın altında bir iltihaplanma fark ettim. Salihli'deki acile gittim. Umursamayıp tentürdiyot sürüp yolladılar.

''İĞNENİN BEDELİ 7 BİN DOLAR''

Şenol Çeker, ayağındaki enfeksiyonun Küba'dan gelen iğne ile iyileştiğini ve bu iğnenin çok masraflı olduğunu ifade etti. SGK'nın sadece 800 TL'lik bir merhemin bedelini ödediğini belirten Çeker, 'Ancak kolayca alınan bu merhem her ayağa çözüm olmuyor. SGK'nın ücretini karşıladığı ilaç ne zaman olarak ne de miktar olarak hastaların yaralarına merhem oluyor. İğneler daha kesin çözüm ancak onlar için de heyete girilmesi gerekiyor. Bu da çok zorlayıcı ve uzun bir süreç' dedi.

Çeker, ''Birkaç gün sonra iltihaptan rahatsızlandım ve sanrılar görüp sıkıntılı bir gece geçirdim. Ardından Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul'a ulaştık. Bülent Bey, enfeksiyonun ciğer ve böbreklere kadar ilerlemiş olduğunu söyledi. Ertesi gün yoğun bakıma alındım ve 13 gün boyunca yoğun bakımda kaldım. Yoğun bakıma girerken yaşadığım süreci hatırlıyorum, ancak enfeksiyon ilerlediği için bilincimi kaybetmişim. Kalbim 4 dakika boyunca durdu ve böbreklerimin durumu kötüydü. Diyalize alındım ve Küba'dan gelen bir iğne sayesinde ayağımdaki enfeksiyonun tedavisine başlandı. Ancak SGK, bu iğnenin masrafını karşılamıyor. Bir iğnenin bedeli bin dolar, 3 gün arayla toplamda 7 iğne yapıldı. Bu sürecin ardından 30 bin TL'lik greft ameliyatına girdim. Bin dolarlık iğneyi alabilmek için bir heyete başvurmak gerekiyordu. Bu zorlu süreçte ayağımı kesilmekten kurtardım'' dedi.

Aysun Güler

Bakmadan Geçme