Zam değil, seçim rüşveti

Birleşik Emekliler Sendikası, en düşük emekli maaşının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 7 bin 500 TL'ye çıkarılmasına tepki gösterdi. Açıklanan rakamın zam olmadığını belirten Ali Altay, 'Bu bir emekli maaş zammı değil, emekliye geçici seçim rüşvetidir' ifadelerine yer verdi.

TAKİP ET

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde en düşük emekli maaşını 7 bin 500 TL olarak açıklamıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı zam oranına tepki gösteren Birleşik Emekliler Sendikası, Bornova Metro önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Birleşik Emekliler Sendikası'na siyasi parti temsilcilerinden ve STK'lardan destek geldi.

ZAM DEĞİL, HAZİNE YARDIMI

Birleşik Emekliler Sendikası adına basın açıklamasını okuyan Ali Altay, 'Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan emeklilere 'müjde' olarak duyurarak, en düşük emekli aylığının 7.500 TL olacağını ifade etti. Öncelikle bu zam değil, hazine yardımıdır. Yani Temmuz ayında emekliye verilecek zamdan düşülecektir. Hazine yardımından sadece 7.500'nin altında maaş alanlar, 7.500%' de denkleştirilecektir. 7.500 TL'nin üzerinde emekli maaşı alanlar, yıllarca yüksek prim ödemelerine ve prim günlerinin fazla olmasına rağmen bu hazine yardımından faydalanamayacaktır. Bu bir emekli maaş zammı değil, emekliye geçici seçim rüşvetidir' ifadelerine yer verdi.

SGK SUÇ İŞLİYOR

SGK'nin asgari ücret altı maaş vererek suç işlediğini aktaran Altay, 'Zam değil de hazine yardımı verilmesinin altında yatan niyet oylarınızı alıp, 'seçileyim görün bakın, çay kaşığı ile verdiğimi kepçe ile nasıl geri alıyorum' anlayışıdır. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) asgari ücretin altında işçi çalıştıran işletmelere 'asgari ücretin altında maaş vermek suçtur' diyerek cezai işlem uyguluyor. Ancak; 14 milyon emeklinin işvereni olan SGK, emekliye asgari ücretin altında maaş vererek suç işlemektedir. Yine iki dini bayramda verilen bayram ikramiyesini ise 2.000% olarak açıkladılar. Oysaki yıllardır hem özel sektörde hem kamuda süre gelen ve uygulama haline dönüşen ikramiyenin tanımı bir maaş tutarı kadar' dedi.

SENDİKA VE SGK ARASINDA TİS TALEBİ

Emeklilerin taleplerini dile getiren Ali Altay, 'Tüm bu gerçekler ışığında biz emekliler ne seçim rüşveti ne de hazine yardımı istemiyoruz. Temmuz ayına kadar en düşük emekli aylığının asgari ücrete yükseltilmesini ve aynı oranda ayrımsız bütün emeklilere zam yapılmasını talep ediyoruz. Bayram harçlıklarının adının ikramiye olarak konması ve kalıcı olmasını ve en az asgari ücret oranına yükseltilmesini talep ediyoruz. Emeklilerden sağlıkta katkı payının kaldırılmasını talep ediyoruz. Emeklilerin sosyal ve ekonomik haklarının, emeklileri temsilen sendikamız Birleşik Emekliler Sendikası ve işveren olarak SGK arasında Toplu Sözleşme ile belirlenmesini talep ediyoruz' ifadelerini kullandı.

SEÇİM HATIRLATMASI

14 Mayıs hatırlatması yapan Altay, 'Emekliler 21 yılda önce asgari ücretin yüzde 35 fazlasını alırken bugün asgari ücretin yüzde 40 maaş alıyor. Bunun altında yatan sebep AKP'nin 2008'de çıkarmış olduğu yasa ile aylık anma oranlarını yüzde 35'lere düşürmesinden kaynaklıdır, Emekliler açlığa ve sefalete teslim 14 Mayıs'ta 14 milyon emeklinin önüne seçim sandığı geliyor. Ya emekliye yaşattığınız mağduriyeti iktidar partisi olarak telafi eder, giderirsiniz. Ya da 14 milyon emekli sandıkta mührü eline aldığında, insan onuruna yaraşır yaşam koşulunu yaratacak değişime kullanacaktır. Biz emekliler yaşamdan değil, çalışma hayatından emekli olduk' dedi.

Haber / Berivan KAYA

Bakmadan Geçme