Zammın ‘günah keçisi’ et

İzmir Kasaplar Odası Başkanı Melih Şenkara, yılbaşından itibaren et fiyatlarına yüzde 50 zam geldiğini dile getirdi. Şenkara, 'Zamları sadece ete gelmiş gibi göstermeyelim' diye konuştu.

TAKİP ET

Yılbaşından bu yana kırmızı ete yaklaşık yüzde 50 zam geldi, vatandaş da kasaplar da isyan etti. Fiyatlarının yüksek olduğunu söyleyen İzmir Kasaplar Odası Başkanı Melih Şenkara, zammın sadece ete gelmiş gibi gösterilmesinin yanlış olduğunu dile getirdi ve kasapların girdilerine dikkat çekti. Şenkara, girdilerdeki artışlara işaret ederek '12 ay önce bin 500 lira elektrik faturası ödeyen kasap şimdi 10-12 bin lira arasında ödüyor' dedi ve elektrik masrafının kirayı geçtiğini kaydetti.

İzmir Kasaplar Odası Başkanı Melih Şenkara

'ELEKTRİK KİRAYI GEÇİYOR'

Fiyatlarda yaşanan artışın satışları düşürdüğünü söyleyen Şenkara, 'Müşteri alabilirse biz ürünü satarız. Ama biz bu zamları bir tek ette görmüyoruz. Ayağımıza giydiğimiz çoraptan sırtımıza taktığımız çantaya, ekmekten una kadar bu zamları gördük. Benim ricam bu zamları sadece ete gelmiş gibi göstermeyelim. Esnafımız da bu konudan muzdaripler, evet zam geldi ama sağduyulu davranalım. Şu anda elektrik gideri bir kasap işletmesi için kiradan daha önde gidiyor. 12 ay önce bin 500 lira elektrik faturası ödeyen kasap şimdi 10-12 bin lira arasında ödüyor' ifadelerini kullandı.

Şenkara, 31 Aralık'ta 120 lira olan dana karkasın şu anda 180 lira olduğunu 200 liradan satılan kıymanın ise 300 liraya kadar bulunabildiğini belirterek, 'Ürün satarken hepsini aynı kalitede görmek de yanlış. Biz dişi hayvan kesimine karşıyız, kesildiğinde de kaliteli bir et çıkmıyor. Bugünün koşullarında dana kıymanın fiyatı 230 ile 300 lira arasında değişiyor. Pandemiden önceki dönemde Ramazan ayı bizim mesleğimizde et fiyatları yükselirdi, şu anda böyle bir şey söz konusu değil. Zaten 3 aydır biz bir artışla karşı karşıyayız. Ben yükselme olmasını beklemiyorum ve istemiyorum da. Çünkü fiyatlar yükseldikçe et fiyatları artıyor' açıklamasını yaptı.

'FİYATLARI ETKİLEMEZ'

İzmir'in Ödemiş ilçesinde şap vakası görüldüğünü hatırlatarak, 'Bunun sonucunda karantina kararı alındı. Bu şap hastalığı ülkemizin çeşitli il ve ilçelerinde görülen bir rahatsızlık. Bunu ülke geneline yayacak bir sıkıntı olarak görmüyorum. Veteriner hekimleri gerekli incelemeleri yaptığında karantina kalkacaktır. Fiyatları etkileyeceğini düşünmüyorum' dedi.

 

ÖZEL HABER: SILA ARABACIOĞLU 

FOTOĞRAFLAR: BATUHAN VURUŞKANLAR

 

Bakmadan Geçme