'Zübeyde Hanım'ın Mutfağı' sergisi yoğun talep üzerine uzatıldı

Zübeyde Hanım'ın Mutfağı sergisi neden yoğun ilgi gördü? Atatürk'ün çocukluk sofralarına ayna tutan bu anlamlı sergide ziyaretçileri hangi sürprizler bekliyor? Selanik'teki mutfağın replikası nasıl yapıldı? Detaylar ve sergi süresi hakkında merak edilenler burada!

Karşıyaka Belediyesi Cordelion Mutfak Sanatları Merkezi'nde düzenlenen 'Zübeyde Hanım'ın Mutfağı' sergisi, İzmirlilerin yoğun ilgisi üzerine Şubat ayı sonuna kadar uzatıldı. Ziyaretçilere, Mustafa Kemal Atatürk'ün çocukluk sofralarına ayna tutan bu sergi haftanın her günü ücretsiz olarak gezilebiliyor. Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal, çocuklar ve vatandaşları sergiye davet etti.

Karşıyaka Belediyesi tarafından Türkiye Cumhuriyeti'nin 101. yılı anısına geçtiğimiz Kasım ayında açılan 'Zübeyde Hanım'ın Mutfağı' sergisi, çoğunlukla geç Osmanlı ve erken Cumhuriyet dönemlerinin mutfak kültürünü güzelleyen bir yansıma sunuyor. Serginin başlangıçta 25 Ocak'a kadar süreceği duyurulmuştu, ancak gelen talepler üzerine Şubat ayı sonuna kadar uzatıldı. İzmirliler, bu sergide sofra adabından aile ilişkilerine kadar pek çok detaya tanıklık edebiliyor.

BAŞKAN ÜNSAL'DAN TEŞEKKÜR VE DAVET

Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal, sergiye gösterilen yoğun ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirerek şu ifadeleri kullandı: 'Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ın anıt kabrinin bulunduğu Karşıyaka'da böyle anlamlı bir sergiye ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyuyoruz. İki aylık titiz bir çalışmayla hazırlanan sergimiz, yoğun ilgiyle karşılandı. Daha fazla vatandaşımızın sergimizi gezebilmesi adına süreyi bir ay daha uzatmaya karar verdik. Sömestir tatiline girecek çocuklarımızı ve tüm vatandaşlarımızı mutlaka sergimize bekliyoruz.'

REPLİKASI YAPILDI

Sergide, 19. yüzyıl sonu ve 20. yüzyıl başını yansıtan mutfak kültürü öğeleri bir araya getirildi. Bu doğrultuda, Atatürk'ün Selanik'te çocukluğunun geçtiği evdeki mutfağın bir benzeri sergi alanına yapıldı. Latife Hanım Köşkü Anı Evi Özel Müzesi'ne ait mutfak eşyaları sergiye dahil edilirken, Mert ve Gül Rüstem'in koleksiyonundan 19. yüzyıldan kalma gümüş kaşık çatal takımı, bakır tencere ve ibrik gibi objeler de sergilendi.

Sergi, 'Aile Sofrası', 'Osmanlı Kadını Mutfakta', 'Sofra Adabı', 'Yemek Odası ve Kiler', 'Yemek Tarifleri' ve 'Mutfak Düzeni' başlıkları altında yazılı ve görsel anlatımlar sunuyor.

SERGİ SAATLERİ VE GRUP ZİYARETLERİ

Şubat ayı sonuna kadar haftanın her günü 11.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilen sergi için, grup ziyaretleri 0 (232) 399 40 86 numaralı telefondan randevu alınarak yapılabiliyor.

Basın Bülteni

Bakmadan Geçme