ANKA III insansız hava aracından hedefe 12'den isabet 

TUSAŞ tarafından milli imkanlarla geliştirilen ANKA III, 28 Aralık 2023'teki ilk uçuşunun ardından, 12. sortisinde hedefi tam isabetle vurdu.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından milli imkanlarla geliştirilen ANKA III, 28 Aralık 2023 tarihinde gerçekleştirdiği ilk uçuşunun ardından önemli bir başarıya daha imza atarak 12. sortisinde hedefi tam isabetle vurdu.

Delta kanat yapısına sahip ANKA III, test uçuşlarına hızla devam ediyor. Bu süreçte, askeri amaçlarla kullanılmak üzere silah taşıma kabiliyeti kazandırılması amacıyla mühimmat montaj faaliyetleri gerçekleştirildi. ROKETSAN tarafından geliştirilen TEBER-82 güdüm kitinin kanat altına entegre edilmesiyle birlikte, ASELSAN tarafından üretilen Aselflir 500 elektro optik kamera da sistemle birlikte kullanıma alındı.

BAŞARILI ATIŞ TESTİ

Mürted Hava Üssü’nden saat 08.30’da kalkış yapan ANKA III, Acıkır Atış Sahası'na ulaştı ve gerçekleştirdiği atış testini başarıyla tamamladı. İlk mühimmatlı uçuş testinin ardından, bu kez atış faaliyeti için harekete geçen ANKA III, hedefe isabetli atış yaparak test sürecini başarıyla sonuçlandırdı.

TEKNİK ÖZELLİKLER VE KAPASİTE

Turbofan motora sahip ANKA III, yaklaşık yedi ton kalkış ağırlığına ulaşabiliyor. Test faaliyetlerinin tamamlanmasının ardından 40 bin feet irtifada görev yapma ve 0.7 mach hızına ulaşma kapasitesine sahip olacak. Keşif, gözetleme ve istihbarat toplama gibi görevlerin yanı sıra taarruz amacıyla da kullanılabilecek olan ANKA III, mühimmatlı konfigürasyonunda gövde içerisindeki iki istasyonda 650 kilogram, kanat iç istasyonlarında 650 kilogram ve dış istasyonlarda ise 100 kilogram mühimmat taşıyacak.

Bakmadan Geçme