• Haberler
  • Siyaset
  • Anket: CHP'liler Özel'in başarılı olacağına inanmıyor

Anket: CHP'liler Özel'in başarılı olacağına inanmıyor

Yöneylem Sosyal Araştırmalar Merkezi yeni anketini yayınladı. Araştırmada seçim sonrası katılımcıların siyasi parti tercihleri de ölçüldü....

Anket: CHP'liler Özel'in başarılı olacağına inanmıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yöneylem Sosyal Araştırmalar Merkezi yeni anketini yayınladı. Araştırmada seçim sonrası katılımcıların siyasi parti tercihleri de ölçüldü. Anket, 6-8 Kasım tarihleri arasında, CATI (Bilgisayar destekli telefonda anket) yöntemi ile 27 ilde 2 bin 400 görüşme yapılarak gerçekleştirildi.

 

‘Bu pazar milletvekilliği seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz?’ sorusuna kararsızlar ve oy kullanmayacaklar dağıtıldıktan sonra verilen yanıtlar şöyle oldu:

AK Parti: Yüzde 32,9

CHP: Yüzde 24,3

MHP: Yüzde 10

HEDEP: Yüzde 9,3

İYİ Parti: Yüzde 7,4

Yeniden Refah Partisi: Yüzde 4,1

Türkiye İşçi Partisi: Yüzde 4

Zafer Partisi: Yüzde 3

Diğer: Yüzde 5

  • Seçmenlere “Son Kurultay’da CHP’de bir genel başkan değişimi yaşandı. Kurultay’ın ardından CHP’ye yönelik tutumunuz hangi yönde değişti?” şeklinde bir soru sorulduğunda seçmenlerin yüzde 35,9’u tutumlarının olumlu yönde, yüzde 10,3’ü olumsuz yönde değiştiğini söyledi.

 

  • Seçmenlere “Cumhuriyet Halk Partisi’nin Özgür Özel liderliğinde başarılı olacağını düşünüyor musunuz?” diye sorulduğunda seçmenlerin yüzde 40’ı CHP’nin Özgür Özel ile başarılı olacağını düşündüğünü, yüzde 48’i ise başarılı olamayacağı kanaatinde olduğunu ifade etti.

 

  • Kurultay sonrasında CHP’ye oy verme eğiliminde olanların yüzde 74’ü, İYİ Parti’ye oy verme eğiliminde olanların yüzde 51’i, HEDEP’e oy verme eğiliminde olanların yüzde 48’i, TİP’e oy verme eğiliminde olanların yüzde 40’ı CHP’ye bakışının olumlu yönde değiştiğini ifade etti.

 

Halk TV ekranlarında anketi değerlendiren Yöneylem Araştırma Direktörü Derya Kömürcü şu ifadeleri kullandı:

“Biz bu araştırmaya özel olarak CHP kurultayının geçmesini bekledik. Genel başkan değişikliği durumundaki seçmen tutumunu da ölçmek istedik. Bu açıdan önemli bir araştırma oldu. Bir değişimi de bize gösterdi. Geçen ay yaptığımız araştırmada seçmenlerin yüzde 75’i kendisini ‘çaresiz, öfkeli ve bıkkın’ olarak ifade ediyordu. Bu oran CHP’de daha yüksekti. Bugün bu araştırmayı yapak tablo değişmiş gözüküyor. Kurultayın değişim getirdiğini görüyoruz. Geçtiğimiz ay oy kullanmayacağım diyenler yüzde 12 idi ama şimdi bu rakamın azaldığını görüyoruz. Geride bıraktığımız ayın iki olayı var. Biri CHP kurultayı. CHP’nin puanı 2 puan artmış görünüyor.

Fakat AKP de yükseldi bu noktada da ise İsrail’in Gazze saldırıları etkili oldu. Temmuz Ağustos zamlarından sonra AKP’ye yönelik kendi içinden de çok tepki vardır. Fakat ekonomik sıkıntılar da bir şekilde yeniden kanıksanmış durumda. Bir dikkat çeken durum daha var. Seçmen tepkiselliği ile bu tip ortamlarda Zafer Partisi gibi merkez dışı marjinal partilerin yükseleceğini de konuşmuştuk. Bu sefer Zafer Partisi gibi partilerin de gerilediğini görüyoruz. Bu da seçmenlerin ana akım siyasete ilgi duymaya başladığını gösteriyor.”

 

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme