Anksiyete tedavi edilmezse ne olur?

Uzmanlar uyarıyor: Nedensiz kaygı ve sürekli huzursuzluk hissi, yaşam kalitenizi düşürebilir! Anksiyete tedavi edilmezse depresyona yol açabilir mi? İşte merak edilenler…

Psikiyatri Uzmanı Dr. Bahar Kaplan, anksiyetenin tedavi edilmediği takdirde depresyon gibi ek psikiyatrik hastalıklara neden olabileceğini belirterek, uygun tedaviyle yaşam kalitesinin artırılabileceğini vurguladı.

KAYGI NORMAL, ANKSİYETE TEHLİKELİ OLABİLİR

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Bahar Kaplan, kaygının insan hayatında doğal ve gerekli bir duygu olduğunu, ancak yaygın kaygı bozukluğu yani anksiyetenin gündelik yaşamı zorlaştıran ciddi bir rahatsızlık haline gelebileceğini ifade etti.

Dr. Kaplan, anksiyetenin kişinin belirli bir nedene bağlayamadığı, kaynağı belirsiz ya da var olan durumla uyumsuz bir kaygı hali olduğunu belirterek, "Bu durum hafif dereceden ağır dereceye kadar değişebilir ve bireyin günlük yaşamını olumsuz etkileyebilir" dedi.

ANKSİYETE GÜNLÜK RUTİNİ BOZUYOR

Yaşanan yoğun kaygının kontrol edilmesinin zor olduğunu dile getiren Dr. Kaplan, bu durumun kişinin toplumsal ilişkilerini, sosyal aktivitelerini ve günlük rutinlerini sürdürememesine neden olabileceğini söyledi. "Kişi günün büyük bir bölümünde nedensiz bir tedirginlik hisseder, dikkatini toplamakta güçlük çeker, anlama ve öğrenme yetisinde azalma olabilir. Bunun sonucunda unutkanlık gelişebilir" diye konuştu.

ÇARPINTI VE KUSMAYA NEDEN OLABİLİR

Anksiyetenin yalnızca ruhsal değil, bedensel belirtilerle de kendini gösterebileceğini vurgulayan Dr. Kaplan, şu belirtilere dikkat çekti:

  • Çarpıntı
  • Tansiyon yükselmesi
  • Ağız kuruluğu
  • Terleme
  • Sık idrara çıkma
  • Karın ağrısı
  • Kusma
  • Yutkunmada zorluk
  • Nefes darlığı
  • Eller ve ayaklarda soğukluk, uyuşma

Anksiyetenin genellikle çocukluk ve genç erişkinlik döneminde başladığını aktaran Dr. Kaplan, hastaların bu belirtiler nedeniyle psikiyatri dışındaki branşlara başvurabildiğini, ancak doğru teşhis ve tedavinin önem taşıdığını belirtti.

UYGUN TEDAVİYLE YAŞAM KALİTESİ ARTIRILABİLİR

Tedavi edilmeyen yaygın anksiyete bozukluğunun zamanla depresyon gibi ek psikiyatrik hastalıklara yol açabileceğini vurgulayan Dr. Kaplan, erken müdahalenin büyük önem taşıdığını söyledi.

Anksiyete tedavisinde medikal yöntemler, psikoeğitim ve psikoterapinin etkili olduğunu belirten Dr. Kaplan, "Uygun tedavi ve tedavi sürecine uyum sayesinde hastaların yaşam kalitesi önemli ölçüde artırılabilir. Tedaviyle belirtilerin tekrarlama riski de azalır" ifadelerini kullandı.