Antik Kentte skandal restorasyon: 2 fotoğraf arasındaki tek benzerliği bulun!

Adana'nın Kozan ve Osmaniye'nin Kadirli ilçeleri arasında yer alan Anavarza Antik Kenti'nde gerçekleştirilen kale kapısı restorasyonu, tarihi mirasın adeta tahrip edildiği iddiasıyla gündeme bomba gibi düştü.

Çukurovalı ünlü tarihçi ve yazar Cezmi Yurtsever, restorasyonun tarihi dokuya telafisi zor zararlar verdiğini öne sürerek büyük bir skandala işaret etti.

Bir zamanlar Roma İmparatoru Augustus’un ayak bastığı ve M.S. 2.-3. yüzyıllarda Klikya'nın başkenti olarak bilinen Anavarza, "Çukurova'nın Efes'i" olarak anılan bir hazineydi. Ancak Yurtsever’e göre, bu tarihi hazinenin üzerine kara bir leke sürüldü. Batı kapısındaki restorasyonun, özgün yapıyla hiçbir ilgisinin kalmadığını iddia eden Yurtsever, yapılan çalışmaların bir felakete dönüştüğünü belirtti.

Antik Kentte skandal restorasyon: 2 fotoğraf arasındaki tek benzerliği bulun!

"ARKEOLOJİK REZALET!"

Tarihçi Yurtsever, 1905 yılında Anavarza'ya gelen ünlü arkeolog Gertrude Bell'in çektiği orijinal fotoğraflarla yapılan restorasyonu karşılaştırarak adeta isyan etti. "Bu bir restorasyon değil, tarihi bir cinayettir!" diyen Yurtsever, "Mezopotamya tapınaklarını andıran bir model uygulanmış. Oysa burası Bizans dönemine ait bir kale kapısı! 2024 yılında yapılan bu çalışma, özgün yapıyla uzaktan yakından alakası olmayan bir ucubeye dönüştü" diye ekledi.

Antik Kentte skandal restorasyon: 2 fotoğraf arasındaki tek benzerliği bulun!

YETKİLİLERE ÇAĞRI: "BU SKANDALA DUR DEYİN!"

Yurtsever, yalnızca yapının estetik açıdan değil, tarihi anlamda da büyük zarar gördüğünü vurgularken, Adana Valiliği ve Kültür Bakanlığı'nı acilen harekete geçmeye çağırdı. "Bu restorasyonla Anavarza'ya ihanet edildi! Tarihi eserler, geçmişin izlerini taşıyan kutsal hazinelerdir, böylesine özensiz müdahalelerle bu miras silinip gidiyor," ifadelerini kullanan Yurtsever, bu "arkeolojik skandal"ın daha fazla göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi.

Anavarza Antik Kenti'ndeki bu şok edici restorasyon skandalı, hem bölgedeki tarih meraklılarının hem de sosyal medyanın gündemine oturdu. Tarihi dokuya zarar veren bu tür çalışmalara karşı tepkiler çığ gibi büyüyor.

Bakmadan Geçme