Arıcılık ve hayvancılığı madenlerle bitirecekler
Tokat'ın meralarıyla ünlü, arıcılık ve hayvancılığın önemli geçim kaynağı olduğu merkeze bağlı 5 köyüne yeni maden arama ruhsatları verildi. Köylü tepkili
Tokat'a bağlı Aydoğdu, Batmantaş, Gömleksiz, Güzelce ve Karkıncık köylerinde altın, gümüş gibi kıymetli madenler için 4. sınıf maden arama ruhsatı verildi. Geçmişte de maden ruhsatı verilen bölgede, arama çalışmalarına Günçalı ve Killik köylerinin tepki vermesi üzerine yargı süreci başlamış ve ruhsatlar iptal edilmişti.
Son verilen maden arama ruhsatı için mahkemeye giden köylülerin ruhsat iptali başvurusu mahkemeden döndü. Köylüler bir üst mahkemeye gitmeye hazırlanıyor.
Tokat'ta Çamlıbel dağ sırasında yer alan köyler tarım ve hayvancılık konusunda önemli üretim merkezleri. Yeşilırmak'ın Kelkit kolunun suladığı bu bölge sanayi tesislerine uzak olması nedeniyle kirlilik barındırmıyor. İrtifası, temiz doğası ve kendine has habitatı ile büyük ve küçük baş hayvancılığın yanı sıra önemli bal üretim üssü. Ayrıca şeker pancarı, patates, fasulye, silajlık mısır ve yem bitkileri de üretiliyor.
Ancak geçmişte Günçalı ve Killik köylerini tehdit eden maden arama çalışmaları bugün Aydoğdu, Batmantaş, Gömleksiz, Güzelce ve Karkıncık köylerini tehdit ediyor. Daha önce Günçalı ve Killik köylerinin dahil olduğu bir alan için maden ruhsatı alınmış ve makinelerle hemen arama başlatılmış, köy ve yöre halkının tepkileri ile arama durdurulmuş ve yargı sürecine gidilmişti.
Aydoğdu köyünde arıcılık yapan Ziraat Mühendisi Murat Türker, bu köylerin coğrafik olarak birbirine komşu, sınırı olan köyler olduğunu belirterek, "Maden ocağı açılmak istenen köyler, Yeşilırmak Nehri'nin Kelkit kolunun su kaynaklarının bulunduğu alanda, Çamlıbel dağ sırasında. Suları henüz kirlenmemiş, derelerinden su içilecek kadar temiz. Dağlık kesimlerde büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık ile arıcılık yapılıyor. Çamlıbel ovasında ise şeker pancarı, patates, fasulye, silajlık mısır ve yem bitkileri yetiştiriliyor. Güzelce barajı yapımı için 40 yıl uğraşılmış ve faaliyete geçmiş. Yozgat'a kadar 37 köye su sağlayacak şekilde tasarlanmış ve isale hatlarının yapımı devam ediyor. Bu bölgedeki endemik bitkiler, tarımsal üretim, hayvansal üretim ve arıcılık faaliyetleri madenciliğin başlaması ile bitecek. Ormanlık alanlar tahrip olacak. Şeker pancarı ve silajlık mısırın maden sebebi ile kirlenmesi sonucu bu zehirli kalıntılar bütün ülkeye yayılacak ve insanımız gıda yoluyla zehirlenecek. Süt ve şeker üretimi kimyasal atıklara maruz kalacak Güzelce barajının suladığı bütün alanlara yayılacak. Bu coğrafyanın havası, suyu ve toprağı kirlenecek, bölge yaşanmaz hale gelecek. Kısaca başta Kazdağları olmak üzere Türkiye'nin pek çok bölgesinde yaşanan garabet buralarda da yaşanacak" diye konuştu.