‘Arka Mahalle’nin arkası

Yaz – kış çadırda kalan Suriyeli sığınmacılar, yerleşik hayata sahip olmamaları nedeniyle birçok zorluk yaşıyor. Şebeke...

Yaz – kış çadırda kalan Suriyeli sığınmacılar, yerleşik hayata sahip olmamaları nedeniyle birçok zorluk yaşıyor. Şebeke suyuna ulaşımı olmayan bu insanlar, tarım sulama borusundan sızan damlaları kovalara doldurarak su elde etmeye çalışıyor. Simalar, isimler değişiyor ancak bölgede kalan insan sayısı pek değişmiyor. Bu zorluklara gögüs gerebildikleri sürece arka mahallenin de arkasında kalabiliyorlar.

Yeniizmir.com internet sitesinden Hasan Demir’in haberine göre, İzmir’in Torbalı ilçesinde hala çadırlarda kalan çok sayıda Suriyeli bulunuyor. Yaz – kış çadırda kalan Suriyeli sığınmacılar, yerleşik hayata sahip olmamaları nedeniyle bir çok zorluk yaşıyor. Bu zorlukların başında ise temiz suya ulaşım engeli geliyor. Şebeke suyuna ulaşımı olmayan bu insanlar, tarım sulama borusundan sızan damlaları kovalara doldurarak su elde etmeye çalışıyor. Küçük kız çocukları su kovalarını doldurabilmek için saatlerce bekliyor. Yeraltından çıkan sondaj suyunun içmeye ve yemeklerde kullanmaya ne kadar uygun olduğu ise muamma.

AFRİKA GİBİ

Görüntü, Çaybaşı ile Arslanlar arasındaki küme evler olarak bilinen bölgede objektiflere yansıdı. Tarla sulamak için kullanılan yeraltı suyunu taşıyan borudaki küçük bir delikten sızan su damlaları, çadırda yaşayan Suriyeli sığınmacılar için su kaynağı anlamına geliyor. İçme suyuna ulaşamayan Somali, Gambiya, Cibuti, Mali, Mozambik gibi ülkelerdeki koşulları akıllara getiren bu görüntünün 2023 Türkiye’sinde yaşanması yürekleri sızlatıyor.

Hasan Demir

Bakmadan Geçme