Artçılar devam edecek mi? Deprem Bilim Kurulu'ndan kritik açıklama
AFAD Deprem Bilim Kurulu uyardı! 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından bölgede 184 artçı sarsıntı kaydedildi. Artçılar devam edecek mi? Hangi bölgeler risk altında? Uzmanlar neye dikkat edilmesi gerektiğini açıkladı. İşte bilinmesi gereken detaylar:
İstanbul’da meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Bilim Kurulu Yerbilimleri Üyeleri, kamuoyuna önemli açıklamalarda bulundu. Kurul, ana şok sonrası bölgede 184 artçı sarsıntı kaydedildiğini belirterek, önümüzdeki günlerde de belli büyüklükte depremlerin yaşanabileceği uyarısında bulundu.
Bilim Kurulu'nun değerlendirmesine göre, 12.49’da Marmara Denizi, Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki deprem, Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun Orta Marmara segmenti üzerinde gerçekleşti. Yaklaşık 7 kilometre derinlikte oluşan ve 13 saniye süren sarsıntı, dış merkezden 300 kilometre yarıçaplı bir alanda hissedildi. Deprem, başta İstanbul olmak üzere çevre illerde paniğe yol açtı.
184 ARTÇI SARSINTI KAYDEDİLDİ
Depremin ardından bölgede toplam 184 artçı sarsıntı yaşandığı, bunlardan 7’sinin 4 ve üzeri büyüklükte olduğu belirtildi. Bilim Kurulu, artçıların özellikle Marmara Orta Çukuru’nun kuzey kenarında ve ana fay hattına yakın bölgelerde yoğunlaştığını, doğuya doğru 10-15 kilometrelik bir hat üzerinde dağıldığını açıkladı.
"ARTÇILAR DEVAM EDEBİLİR" UYARISI
Kurul, artçı depremlerin önümüzdeki günlerde de sürebileceğini vurgulayarak, vatandaşların paniğe kapılmadan ancak tedbirli bir şekilde hareket etmeleri gerektiğini belirtti. "Ana şoktan sonra devam eden artçı sarsıntılar nedeniyle belirli bir süre daha belli bir büyüklüğe varan depremler olması muhtemeldir. Halkımızın sakin olması, bu tür sarsıntılarda panik yapmaması, ancak tedbirli olması önem arz etmektedir" ifadelerine yer verildi.
FAYDA 30 SANTİMETRELİK YER DEĞİŞTİRME
İlk analizlere göre depremin, sağ yanal doğrultu atımlı bir kırılma mekanizmasıyla gerçekleştiği, yaklaşık 15 kilometre uzunluğunda ve 9,5 kilometre genişliğinde bir segmentin kırıldığı kaydedildi. Fay hattında yaklaşık 30 santimetrelik bir yer değişimi tespit edildi.
TEKNİK İNCELEME YAPILMADAN GİRİLMEMELİ
Kurul, yapı hasarlarının teknik bir süreç gerektirdiğini, bu nedenle hasar görmüş binalara resmi inceleme yapılmadan girilmemesi gerektiğini vurguladı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekiplerinin saha tarama çalışmalarını sürdürdüğü bildirildi.
AFAD ayrıca, şu ana kadar 112 Acil Çağrı Merkezi’ne 10 bini aşkın ihbar geldiğini, bunlardan 296’sının binalarla ilgili olduğunu açıkladı. Vatandaşların riskli yapılarla ilgili şüphelerini mutlaka 112’ye bildirmeleri gerektiği ifade edildi.
BİLİM KURULU SÜREKLİ ÇALIŞMA HALİNDE
AFAD Deprem Bilim Kurulu'nun, üniversitelerden akademisyenlerin katılımıyla oluşturulan multidisipliner bir yapı olduğu belirtilirken, Kurul’un gelişmeleri yakından izlediği ve kamuoyunu bilgilendirmeyi sürdüreceği vurgulandı.