ARTÇILARA DİKKAT!

İzmir Jeoloji mühendisleri Odası Başkanı Sinancan Öziçer, Kahramanmaraş'ta 7.7 büyüklüğünde gerçekleşen deprem ile ilgili uyarılarda bulundu. Öziçer, artçıların bir buçuk yıl daha devam edebileceğini kaydederek ilk bir ayın kritik olduğunu söyledi.

ARTÇILARA DİKKAT!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 6 Şubat 2023 Saat 04.17’de 7.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD’dan yapılan açıklamaya göre ise deprem yerin 7 kilometre altında gerçekleşirken 10 kentte yıkıcı etkiler bıraktı. İzmir Jeoloji mühendisleri Odası Başkanı Sinancan Öziçer, depremden en çok etkilenen 10 şehri
uyardı. artçıların bir buçuk yıl daha devam edebileceğine dikkat çeken Öziçer, ilk bir ayın kritik olduğunu kaydetti.

“ÖNGÖRÜLÜYORDU”

Doğu anadolu Fay Hattı’nın karakter özelliği yanal atımlı olması olduğunu vurgulayan Öziçer, “Marmara Bölgesi’ndeki fay hattı ile aynı karaktere sahip. Belki 20-30 yılda bir olabilecek bir deprem periyotu olsa da 7 ve
üzeri deprem üretebilecek potansiyele sahip. Burada da maalesef beklenen deprem gerçekleşti. Bu zaten uzmanlar tarafından öngörülüyordu” dedi.

“BİNALARA GİRMEYİN”

Jeoloji mühendisi Öziçer depremin diğer fay hatlarını tetiklemeyeceğinin altını çizerek, artçıların devam edeceğini söyledi. Söz konusu depremin artçıları yaklaşık bir buçuk yıl daha sürebilecek potansiyel olduğunu belirterek, “İlk 1 ay çok önemli. Bizler bir ay boyunca evlerimize gitmemeliyiz, özellikle az ve orta hasarlı binalara kesinlikle girmemeliyiz. artçılara dikkat diyebiliriz, bu illerimizde depremde yıkılmayıp yaşanan artçılar nedeniyle yıkılan binalar var. Van Depremi’nde de Bayram Otel’de yaşadık, 7.2’lik depremde hiçbir hasar almadı. Daha sonra 5.5’lik bir depremde yıkılmıştı. Buna çok dikkat etmeliyiz” diye konuştu.

Son olarak bölgedeki vatandaşların evlerine girmemesi gerektiğini söyleyen Sinancan Öziçer, “Daha çok tek katlı binalar, zemini sağlam olan ve yeni binalardaki yakınlarımızda bir aylık süreyi geçirmeliyiz. arabalara binip uzak yollara çıkmayalım. Ülkemizin dört bir yanından araçlar geliyor. Telefon görüşmelerini kısa tutup, resmi kaynaklardan alınmayan bilgileri yaymalıyım” ifadelerini kullandı.

Haber: Sıla ARABACIOĞLU 

Bakmadan Geçme