• Haberler
  • Gündem
  • Asansör faciasında ‘Halat kopmaz’ dedi, ihmalleri sıraladı

Asansör faciasında ‘Halat kopmaz’ dedi, ihmalleri sıraladı

Turgay Kılıç/Yeni İzmir-Aydın Efeler Işıklı KYK Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu öğrencileri, gece bir kazayla sarsıldı. İddiaya...

Turgay Kılıç/Yeni İzmir-Aydın Efeler Işıklı KYK Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu öğrencileri, gece bir kazayla sarsıldı. İddiaya göre 15 kişilik asansöre 16 kişinin binmesiyle asansör halatının kopması sonucu düşen kabinde son sınıf öğrencisi 22 yaşındaki Zeren Ertaş hayatını kaybetti. Yaşanan olayda sokağa çıkarak yurdun bahçesinde hayatını kaybeden arkadaşı için seslerini duyurmaya çalışan öğrenciler, kazanın ihmalden doğduğunu belirtiyor.

Haber

Mehmet Akboğa

10 yıldır asansör kurulumu, bakımı ve diğer teknik işi yapan Mehmet Akboğa, yaşanan kazadaki eksikleri dile getirdi. Asansöre binen kişi sayısının kızlarda en fazla 60 kilogram ve erkeklerde ise 80 kilogram ağırlığındaki hesaplamayı dikkate alarak, “15 kişilik bir asansörde 60 ve 80 kilogram ağırlığındaki kişileri hesaba kattığımızda bu da yaklaşık 1275 kilogramı buluyor. Bu aşamada asansörün fren sistemleri de test edilerek kullanıma açılır” dedi.

‘Halat Kopmaz’

Aydın’daki KYK yurdunda asansörün düşmesi ve resmi kaynaklara göre bir kişinin hayatını kaybetmesinin arkasındaki gizemi aralamaya çalışan asansör kurulum ustası Akboğa, “Asansörün halatının kopma ihtimali yok, imkânsız. Şayet asansörün kasnağı koptuysa da kabinin betonda kalması gerekiyor. Asansörün düşmesi bir halatın kopmasına bağlı olamaz. Halatın bağlı olduğu aparatlar kopmuştur” diyerek bilirkişi raporuna dikkat çekti.

30 yıllık asansörlerin bakımına da gittiğine işaret eden Akboğa, asansörlerin terletme ve yağlanma olmasına vurgu yaparak, “30 yıllık asansörde terletme ve yağlanma olur. Aydın’daki bahsedilen asansörün ise en az 7-8 halatlıdır. Biz de 16 kişilik asansör yapacağız ve o kabin için de 8 halat kullanacağız. Bu asansörün düşmesinde en büyük etken asansörcülerden kaynaklanıyor. Bu asansörleri denetleyen firmadan kaynaklanıyor” dedi.

 

Haber

Zeren Ertaş

Asansör sisteminde elektrik ve mekanik frenin kabini dengede ve güvende tuttuğunun altını çizen 10 yıllık asansör ustası Mehmet Akboğa, “Asansör kabininin 1 kilogram fazlalığında veya halat kopması yaşanırsa asansör hiçbir şekilde fren sistemine geçmez. Bu durumda regülatör devreye girer ve kabine bağlı ufak bir halat ise aşağı giden kabin için 1 metreye ayarlıdır. Kabinin mesafesi 1,20 metreye çıktığında ise regülatörün kendini kilitlemesiyle aşağıdan halatı çekerek kabin üzerinde bulunan fren tertibatlarının kendini raya tutmasını sağlar. Aydın’daki asansörün düşmesiyle mekanik fren devreye girmemiştir” diyerek asansörün düşmesinin halat kopmasından kaynaklı olmadığına kesin gözüyle bakıyor.

Haber

Asansör halatlarını tutan şişe

Öte yandan asansör kabinin düşmesini ihmalden kaynaklanmasına işaret ederek halat şişelerinin kopmasına bağlayan Akboğa, “Bu olay tamamen halat şişelerinin kopmasındandır. Bakımsız olan halat şileleri veya halatın bağlı olduğu kasnaklar kopmuştur” dedi.

 

Bakmadan Geçme