Asbest tehdit yaratıyor: Bir neslimizi yok edebilir

Hatay’da özensiz enkaz kaldırma işlemlerinin ardından kent adeta toz bulutuna dönüştü. Uzmanlar, asbest riskine karşı uyarılarda...

Hatay’da özensiz enkaz kaldırma işlemlerinin ardından kent adeta toz bulutuna dönüştü. Uzmanlar, asbest riskine karşı uyarılarda bulunurken, vatandaşlar ise alınan önlemlerden kaygılı.

Cumhuriyet’in haberine göre, TBMM’ye soru önergesi veren CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara ve Hatay Tabip Odası Başkanı Dr. Sevdar Yılmaz, konu hakkında açıklama yaptı. Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nin eylül ayında yayımladığı araştırma raporuna göre, Hatay’ın çeşitli bölgelerinden alınan 45 numunenin 16’sında asbest tespit edildiği belirtildi.

Haber

İlginizi Çekebilir
İzmirli depremzedeyi yağmurda dışarı attılar!
9 ay önce

Kara, araştırmanın sonuçlarını değerlendirerek, “Araştırmayı yapmak için bölgeye gelen kişilerin arabasından dahi asbest numunesi çıktı. Hatay’dan geçmeniz bile asbeste ve hava kirliliğine maruz kalmanız için yeterli” ifadelerini kullandı. Kara, ayrıca, “Depremden kurtulanların uzun vadede solunum, kalp damar hastalıklarına yakalanma riski artıyor. Bu önergeyle bölgede ne kadar denetim yapıldığını öğrenmek istiyoruz” dedi.

Hatay Tabip Odası Başkanı Dr. Sevdar Yılmaz ise asbestin kısa vadede enfeksiyon, kalp krizi, KOAH gibi sağlık sorunlarına, uzun vadede ise çeşitli kanser hastalıklarına neden olduğunu vurgulayarak, “Hava kirliliği Hatay için tehlikeli ölçüde yüksek. Okullar, yıkım işlemleri bitmeden başladı ve bu işlemler okulların etrafında devam ediyor. Eğer önlem alınmazsa, okul çevresindeki yıkımlar bir neslimizi yok edebilir” şeklinde konuştu.

Haber Merkezi

 

Bakmadan Geçme