Asgari ücret bir kişinin sağlıklı beslenmesine yetmiyor…
Yeni İzmir Gazetesi’nden Deniz Hancı’nın haberine göre, BİSAM'ın yaptığı araştırmaya göre sağlıklı beslenmek için bir kişi...
Yeni İzmir Gazetesi’nden Deniz Hancı’nın haberine göre, BİSAM’ın yaptığı araştırmaya göre sağlıklı beslenmek için bir kişi ortalama 385 TL, 4 kişilik bir aile ise sağlıklı ve dengeli beslenmek adına aylık 11 bin 525 TL harcama yapmalı. Sadece sağlıklı beslenme harcaması, 11 bin 402 lira olan asgari ücretin altında kalıyor. Eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma, ulaşım gibi giderlerin de dahil olmasıyla bir ailenin minimum harcaması gereken tutar yani yoksulluk sınırı ise 39 bin 886 liraya ulaştı. Asgari ücret sağlıklı beslenmede açlık sınırının, harici giderlerde ise yoksulluk sınırının çok altında kaldı. Rapora göre, Temmuz 2023’te en yüksek maliyet grubu 116,31 lira ile süt ve süt ürünleri oldu. Et, tavuk ve balık grubu için yapılması gereken minimum harcama tutarı 77,82 lira olurken, sebze ve meyve için 89,45 lira, bal ile pekmez için ise 9,91 lira oldu.
“MALİYET ÇOK YÜKSEK”
Beslenme ve diyet uzmanı Tuğçe Tunçtürk, son yıllarda danışanlarında gözlemlediği değişimleri paylaştı. Sağlıklı beslenmenin günlük maliyetinin çok yüksek olduğunu vurgulayan Tunçtürk, “Çok ciddi bir rakam. 12 senedir bu işi yapıyorum tecrübelerimden yola çıkarsam bana dışarıda hiç yemek yazma, öğlen yemeği yazma, ananas aldırma, avakado aldırma diyen danışanlarım son senelere kadar hiç olmamıştı. Ama son senelerde çok ciddi anlamda insanlar beslenmelerinde kısıtlamaya gitmeye başladı. Orta ve üst düzey olarak tanıdığım aileler de buna dahil. Dışarıda yemek istemiyorlar. Çünkü dışarıda para harcamak istemedikleri için öğlen yemeğini atlıyorlar. Sağlıklı beslenmeyi takip edemedikleri için de kilo artışları tabii ki de dengesizleşiyor” dedi.
Tunçtürk, normalde alınması gereken enerjinin belli aralıklara bölünmesi gerektiğini belirterek, “Ama danışanlarımda gözlemlediğim kadarıyla dışarıda bunu almıyorlar. Sadece aç kalıyor, akşam eve gittiğinde bir anda yemeğe başlıyor. Bu sefer ne oluyor kilo ile şeker hastalıkları, tansiyon hastalıkları böyle başlıyor” dedi.
Diyetisyen Tuğçe Tunçtürk
BİSAM’ın raporuna göre, erişkin bir erkeğin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için tüketmesi gereken gıdalar aylık 3 bin 191 TL olurken, bu tutar yetişkin bir kadın için 3 bin 31, 15-18 yaş bir genç için 3 bin 235, 4-6 yaş arası bir çocuk için 2 bin 609 lira olarak hesaplandı. Duygularımızın da yeme biçimlerimizi etkilediğini belirten TunçTürk “Dünya Sağlık Örgütü sağlıklı bireyi, fiziksel, bedensel, ruhsal, psikolojik, sosyal her anlamda bir iyilik hali içerisinde olması olarak tanımlıyor. Beslenme de hayatın kaynağı. Şöyle düşünün telefonun şarjı bittiğinde hemen şarja takıyoruz. Beslenme de insanın şarjı. Eğer ki benim ihtiyaçlarım karşılanmazsa o zaman vücudum sekteye uğramaya başlar. Konsantrasyonda bozukluk yaşanır, enerjim çekilmeye başlar. Birçok hastalıklara yakalanırım. Şiddetli kilo alımında ise genetik faktörler haricinde en önemli etken duygusallık. İlişkiler düzleminde, sağlığımızda veya işlerimizde tüm yaşadığımız problemler beslenmemizi de etkiliyor. Bunun içerisinde ekonomik stres de yer alıyor. Genellikle erkeklerde para ve iş stresinin fazla olduğunu gözlemleyebiliyoruz tabi buna bağlı olarak bağımlılık artıyor kendilerini daha az önemsiyorlar. Sabahtan akşama kadar çalışıyor, yemeği unutuyor akşama eve gittiklerinde yemeye başlıyorlar” diye konuştu.
“SAĞLIKLI BESLENEMİYORSANIZ YÜRÜYÜN”
Tunçtürk, günümüz şartlarında gerçekten düzgün ve sağlıklı beslenmenin zor olduğuna dikkat çekerek, “Ama bu durumda bireylerin kendileri için yapılabilecek en iyi şey hareket etmek olur. Toplum olarak tek tip ve kötü beslenmeye başladık. İnsanlar ne yapıyor, et alamıyor onun yerine kendilerini makarnayla doyuruyor. Karınlarını karbonhidratlarla dolduruyorlar ya da sürekli ekmek yemek zorunda kalıyorlar. Bu kötü beslenmenin etkisini en azından çok yürüyerek azaltabilirler” dedi.
Haber Merkezi