Asgari ücrete doğal gaz sürprizi!
Yenikiraz.com'dan Semi Tektaş'ın haberine göre Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mayıs ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Açıklanan rakamlara...
Yenikiraz.com’dan Semi Tektaş’ın haberine göre Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mayıs ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Açıklanan rakamlara göre aylık enflasyon yüzde 0,04 olurken, yıllık enflasyon ise 39,59 oldu. Enflasyon, 2022 Aralık ayına göre yüzde 15,26, on iki aylık ortalamaya göre ise 63,72 olarak hesaplandı. TÜİK, doğal gazın seçimlerde bir ay ücretsiz verilmesi nedeniyle Mayıs ayında TÜFE hesabında “sıfır fiyat” yöntemini uyguladı. Ekonomist Turgay Bozoğlu, bu durum asgari ücretin artışında olumsuzluk yaratacağını, mayıs ayında enflasyon rakamlarına doğal gazın yansıtılması gerektiğini söyledi.
Ekonomist Turgay Bozoğlu
Doğal gazın TÜİK’in oluşturmuş olduğu enflasyon sepetinin içinde yüzde 3 oranında bir ağırlığa sahip olduğunu söyleyen Bozoğlu, “Mayıs ayında doğalgazın ücretsiz verilmesinden dolayı TÜİK bunu sıfır olarak kabul ediyor. Peki, niye sıfır aldınız diye TÜİK’e sorulduğunda Avrupa’daki tüm istatistik kurumları bunu böyle yapıyor diye bir cevap alıyorsunuz. Mayıs ayında bu yapılabilir miydi? Benim kanaatim yapılmaması gerekiyordu. Sepetin dışına çıkarmak daha doğru değildir kanaatimce. Peki bunun sonucunda ne olur? İlk olarak temmuz ayında asgari ücret için masaya oturulacak. Emeklilerin, devlet memurlarının ve asgari ücret ile çalışanların temmuz ayı zamları belli olacak. Bizde bunların hepsi enflasyona bağlı olarak tespit ediliyor. Bu oranlara baktığımızda ücretlerin daha düşük hesaplanacağını göreceğiz. Yani beklenenden daha düşük olacak. Çekirdek enflasyona baktığınız zaman ise bu oran yüzde 4,25 olarak karşımıza çıkıyor. Aslında çok yüksek bir rakam. Bunun dışında yıllık oranların içinde gıda yüzde 62 ve sağlık yüzde 66 ile çok yüksek rakamlar olarak karşımıza çıkıyor” dedi.
EN ÇOK YÜKSELİŞ OTELLERDE
Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 19,49 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 68,98 ile lokanta ve oteller oldu. Ana harcama grupları itibarıyla mayıs ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup yüzde -13,79 ile konut oldu. Buna karşılık, mayıs ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 9,85 ile giyim ve ayakkabı oldu. İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE’deki değişim, 2023 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 3,60, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 19,51, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 47,70 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 60,94 olarak gerçekleşti.
İŞ YERİ KİRALARINA ZAM
Kira artış oranı şu an sadece iş yerlerini kapsıyor. TÜFE’deki değişim 2023 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0,04, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 15,26, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 39,59 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 63,72 olarak gerçekleşti. İşyerlerine yapılan yüzde 63,72’lik zamma yönelik değerlendirmede bulunan emlak danışmanı Banu Özgen Yılmaz, “Konutlarla alakalı herhangi bir değişikliğe gidilmedi. Yüzde 25 oranında temmuz ayına kadar sabit tutulacak. Ticari mülklerde ise bu oran 63,72 olarak belirlendi. Kontratı biten bütün ticari kiracılar bu zamdan etkilenecek. Örneğin 20 bin lira ödeyen bir kiracı bu düzenleme sonrasında 32 bin 744 lira ödemeye başlayacak” dedi.
Haber Merkezi