• Haberler
  • Sağlık
  • Aşılama sürecinde lojistik sorunları nedeniyle aksamalar yaşanıyor

Aşılama sürecinde lojistik sorunları nedeniyle aksamalar yaşanıyor

Aşılama sürecinde ciddi aksaklıklar yaşanıyor! Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Mengücük, tedarik sorunları nedeniyle birçok şehirde aşıların ertelendiğini duyurdu. Hangi aşıların temininde zorluk yaşanıyor ve bu durum aileleri nasıl etkiliyor? Aile sağlığı çalışanlarının karşılaştığı zorluklar nelerdir? Dr. Mengücük, sağlık hizmetlerinde yaşanan bu krizin çözümü için neler talep ediyor? Aşıların ne zaman yeterince temin edileceği konusunda belirsizlik sürerken, aileler ne gibi sorunlarla karşı karşıya kalıyor?

Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Mengücük, birçok şehirde tedarik sorunları nedeniyle aşılamanın aksadığını belirterek, 'Eksik kalan aşı mecburen bir ay sonraya bırakılıyor.

Aile Sağlığı Merkezi hekimleri ve sağlık çalışanlarının üyesi olduğu Birlik ve Dayanışma Sendikası, aşılamanın tedarik ve lojistik sorunları nedeniyle aksadığını açıkladı. Sendika Genel Başkanı Dr. Derya Mengücük, aşı yetersizliğinin aile hekimleri ile aile sağlığı personelini zor durumda bıraktığını belirtti.

Mengücük, "Hepatit B başta olmak üzere, Tetanoz, Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak (KKK), Hepatit A ve Suçiçeği aşılarında yetersizlik nedeniyle aşılar ertelenmek zorunda kalıyor. Aynı aşının yapılması gereken çocuklar için, daha acil olanın yapılması öneriliyor. Bu da eş zamanlı yapılması gereken üç aşıdan ikisinin yapılamamasına yol açıyor. Eksik kalan aşı, bir ay sonraya bırakılıyor ve bu durum aileler tarafından hoşnutsuzlukla karşılanıyor," dedi.

Ailelerin hem ekonomik hem de zaman açısından zorlandığını vurgulayan Mengücük, sağlık çalışanlarının aşı temin tarihleri hakkında bilgi verilmediğinden kesin bir tarih belirlemenin de mümkün olmadığını ifade etti. Bu durumun, ailelerle sağlık çalışanları arasında tartışma ve şiddet olasılığını artırdığına dikkat çekti.

Mengücük, bazı illerde İlçe Sağlık Müdürlükleri'nin aşı yetersizliğini gidermek için ASM'ler arasında aşı transferi yaptığını, ancak bunun da yeterli olmadığını belirtti. "Aşının ne zaman yeterince temin edileceğini maalesef kimse bilmiyor," diye ekledi.

Dr. Mengücük, "Koruyucu sağlık hizmetlerinde kullanılan aşıların lojistik yönetiminden sorumlu Sağlık Bakanlığı'nın, bu temel sağlık hizmetini eksiksiz bir şekilde planlamasını ve sağlamasını bekliyoruz. Tedarik sorunlarını öngörerek, bu sorunlar oluşmadan gidermelerini istiyoruz," ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme