• Haberler
  • Sağlık
  • ‘Asılı küller üst solunum yollarında sıkıntı yaratır’

‘Asılı küller üst solunum yollarında sıkıntı yaratır’

Yenikiraz.com internet sitesinden Göksu Tekin'in haberine göre, Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak dün Manisa’da...

Yenikiraz.com internet sitesinden Göksu Tekin’in haberine göre, Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak dün Manisa’da geri dönüşüm tesisinde başlayan yangının ardından ortaya çıkan ve asılı kalan küllerin insan sağlığına etkileri hakkında değerlendirmede bulundu.

Yangın kaynaklı insan sağlığının bozulmasına ve çevre kirliliğine dikkat çeken Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, “Geri dönüşüm tesislerinde petrol ürünü malzemeler vardır ve yanmaya daha duyarlı haldedir. Plastikler doğada diğer ürünlerden çok daha fazla kalır ve bu maddelerin yanması durumunda materyaller havaya buhar, duman ve kül olarak karışır. Bu da insan sağlığı ve çevre üzerinde bir takım sorunlara yol açar. Her hangi bir yangının özellikle fabrika yangınlarında kimyasal maddelerin havaya karışmasıyla birlikte, kişinin herhangi bir solunum rahatsızlığı olmamasına rağmen (astım-koah) oksijen yetersizliğine bağlı nefes darlığı gelişmektedir” dedi.

“TOKSİT ETKİ YAPAR”

Prof. Dr. Kaynak, ‘’Havaya karışmış olan zehirli maddeler belli bir müddet havada asılı kalır. Bu asılı kalan küller ilk başlarda fark edilmese bile ince partiküllerle alt ve üst solunum yolarında sıkıntı yaratır. Havada asılı kalan kalın duman ve sis tabakası, güneş ışınlarının geçişini engelleyerek bölgede iklim değişikliğine sebep olur. Bu durum, uzun ve kısa vadede bölgedeki tüm bitki ve hayvanları zarar verir. Küller tarımsal alanlara çöker, toprağın kimyasal yapısını bozar üretimi olumsuz etkiler. Sulara karışarak toksik etki yapar. Bu ciddi bir çevre felaketine neden olur’’ diye konuştu.

Haber

Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme