Asırlık lezzet geri dönüyor | İlk fidanlar toprakla buluştu
Bornova Belediyesi, coğrafi işaret tesciline sahip Bornova Misket Üzümü'nü yeniden canlandırmak için önemli bir adım attı.
Kayadibi Mahallesi’nde 11 dönümlük alanda oluşturulan Bornova Misket Bağı’nda ilk fidanlar toprakla buluştu. Proje kapsamında dört mahallede daha bağlar kurulacak ve üreticilere geniş kapsamlı destek sağlanacak.
ÜRETİCİLERE DESTEK, KADINLARA ÖNCELİK
Bornova Belediyesi’nin Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü ile işbirliği içinde yürüttüğü proje kapsamında Çamiçi, Beşyol, Kayadibi ve Yaka mahallelerinde bağlar oluşturulacak. Üreticilere fidan, gübre, sulama sistemi ve eğitim desteği sunulurken, Bornova Belediyesi yedi yıl boyunca satın alma garantisi vererek ekonomik güvence sağlayacak. Projede kadın üreticilere öncelik tanınırken, yerel üreticilerin güçlendirilmesi hedefleniyor.
BAŞKAN EŞKİ: “MİSKET ÜZÜMÜNÜ KENDİ EVİNDE ÜRETİYORUZ”
Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, projenin önemine vurgu yaparak şunları söyledi:
"Dünyaca ünlü Bornova Misket Üzümü’nü kendi evinde üretmeye başlıyoruz. Kırsal mahallelerde üretimi artırarak yerel zenginliklerimizi vatandaşlarımızla buluşturmayı hedefliyoruz. Burada yaptığımız işbirliği, Misket Üzümü ve koruk suyunun daha bilinir hale gelmesini sağlayacak. Ayrıca Kayadibi’ndeki bağa, Bornova’nın gelişimine önemli katkılar sunmuş Murat Taşer’in ismini vermek için belediye meclisimizin onayına sunacağız.”
“BORNOVA MİSKET ÜZÜMÜ MİLLİ BİR DEĞER”
Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü’nden Akay Ünal, Bornova Misket Üzümü’nün korunmasının önemine değinerek, “Bu üzüm milli değerlerimizden biri. Kurum olarak bu tür değerlerin korunması ve gelecek nesillere aktarılması bizim sorumluluğumuz. Bu projede emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.
Kayadibi Mahallesi Muhtarı Azime Işık ise üreticilere sağlanan desteğin büyük bir kazanım olduğunu belirterek, “Bu proje sayesinde üreticilerimiz daha güçlü hale gelecek. Bornova’nın tarımsal mirasına sahip çıkan herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Bornova Belediyesi’nin hayata geçirdiği bu proje, ilçenin tarımsal mirasını yaşatırken, yerel üreticilere ekonomik destek sağlamasıyla da dikkat çekiyor.