ASKİ'de dijital dönüşüm başlıyor
ASKİ Genel Müdürlüğü, 2 buçuk milyonu aşan abonesine en iyi hizmeti vermek için yeni teknoloji sistemlerini...
ASKİ Genel Müdürlüğü, 2 buçuk milyonu aşan abonesine en iyi hizmeti vermek için yeni teknoloji sistemlerini devreye alma çalışmalarını sürdürüyor. USTDA’dan 700 bin dolar hibe alan ASKİ, 2 ABD ve 1 Türk firması ile sözleşme imzalayarak ASKİ’nin dijital dönüşümü için düğmeye bastı.
ASKİ Genel Müdürü Memduh Aslan Akçay ile Nobel Systems Proje Yöneticisi Michael Samuel’in imzalarını attığı sözleşme kapsamında; ASKİ’nin SCADA Sistemi, abone veri tabanı, bilgi işlem veri güvenliği ve Coğrafi Bilgi Sistemleri altyapısının geliştirilerek çağdaş hale getirilmesi hedefleniyor. Ayrıca şebekedeki su kayıplarının önlenebilmesi için de gerekli çalışmalar yapılacak. Proje çerçevesinde hazırlanacak raporlar, ASKİ tarafından onaylanacak.
Yasa dışı tüketim daha kolay tespit edilecek
İmza töreninde konuşan ASKİ Genel Müdürü Akçay, kurumun 30 yılı aşkın süre önce kurulan bilişim altyapısının günümüz şartlarına uyum sağlaması için yenileneceğini belirtti. Akçay, “Söz konusu yenilikler ile daha etkin bir su ve atık su işletmesi sağlanacak. Abone veri tabanının yenilenmesi yasa dışı tüketimin tespitini kolaylaştıracak. Ayrıca pompa istasyonlarında işletme optimizasyonu ile daha az enerji tüketmenin yolları da araştırılacak” dedi.
Akçay, sözlerine şöyle devam etti:
“Bu konuda USTDA ile bir senedir devam eden görüşmelerimiz nihayet imza aşamasına geldi. Firmadan beklentimiz mümkün olan en kısa sürede bu projeyi tamamlaması. Yapılacak işlerin her biri bizim için oldukça önemli. Buradan çıkacak sonuçlar ASKİ’nin önümüzdeki dönemine oldukça katkı sağlayacak. Onun için de kaybedecek vaktimiz yok.”
USTDA hibesine ilişkin 7 Nisan 2023’te ASKİ bünyesinde Yönetim Kurulu kararı alındı. Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 12 Mayıs 2023 tarihli oturumunda görüşülen konu, belediye meclisinden oy birliği ile geçti.
2014 öncesi coğrafi bilgi sistemi verileri yok
Proje kapsamında özellikle SCADA Sistemi ve Coğrafi Bilgi Sistemi’nin yenilenmesi büyük önem taşıyor. ASKİ’nin bugüne kadar yaptığı tüm imalatların kayıtlı olması gereken Coğrafi Bilgi Sistemi’nde birçok ilçede 2014 öncesine ilişkin veriler (imalatların koordinatları, ne zaman yapıldığı, malzemenin niteliği bilgisi) yer almıyor. 2014 sonrası büyükşehir sistemine dâhil edilen birçok ilçede mevcut altyapının yüzde 90’lık kısmı kayıtta yer almıyor.
Şehir şebeke suyuna tek merkezden kontrol
Acilen geliştirilmesi gereken SCADA Sistemi ise Başkentin şehir şebeke suyunun tek merkezden kontrolünü sağlıyor. 24 saat izlenen SCADA Sistemi, Ankara genelinde farklı yerlerde bulunan; tüm su depoları, su pompa istasyonları, ölçüm noktaları, arıtma tesisleri, su dağıtım şebekesi ve yardımcı işlerde kullanılan bütün yan tesisleri kapsıyor. Dağınık bir şekilde bulunan birimlerden veri akışı, kurulan haberleşme sistemi ile SCADA Ana Kontrol Merkezi’nde toplanıyor ve tüm birimler buradan yönetiliyor. Tüm ekipmanlara merkezden müdahale edilebiliyor. Böylece Ankara’da içme suyu dağıtımının sürekliliği sağlanırken su kalitesi de aynı düzeyde sabitleniyor.
İHA