• Haberler
  • İzmir
  • Ataol Behramoğlu'ndan İzmir'de Edebiyat müjdesi: Bir ilk!

Ataol Behramoğlu'ndan İzmir'de Edebiyat müjdesi: Bir ilk!

 Türk edebiyatında bir ilke imza atacak olan eser, Rus edebiyatı tarihi üzerine yazılmış ilk Türkçe kitap olacak. Şiir yazmanın sırrı nedir? Günce tutmak neden bu kadar önemli? Behramoğlu, edebiyat ve hayat üzerine ilham verici düşüncelerini İzmirlilerle paylaştı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen İzmir Sanat Söyleşileri'nin bu haftaki konuğu, usta şair ve yazar Ataol Behramoğlu oldu. Behramoğlu, etkinlikte yakında yayımlanacak Rus edebiyatı üzerine olan kitabının müjdesini verirken, bu eserin bir Türk yazar tarafından yazılmış ilk Türkçe eser olacağını vurguladı.

İZMİR SANAT SÖYLEŞİLERİ'NE BÜYÜK İLGİ 

Ataol Behramoğlu'ndan İzmir'de Edebiyat müjdesi: Bir ilk!

İzmirli sanatseverlerin yoğun ilgi gösterdiği İzmir Sanat Söyleşileri’nin ikinci etkinliği, Kültürpark İzmir Sanat’ta gerçekleştirildi. İzmirli şair Tuğrul Keskin’in moderatörlüğünde düzenlenen etkinlikte, Behramoğlu “Şiir Hayatın Neresinde?” başlıklı konuşmasıyla şiir, şairlik ve edebiyat üzerine derinlemesine düşüncelerini paylaştı. Aynı zamanda Rus edebiyatı uzmanı olarak bilinen yazar, yeni kitabı ile ilgili önemli detaylar verdi. Kitabın, Rus edebiyatı tarihi üzerine Türk yazarlar tarafından yazılmış ilk eser olacağını belirtti.

GÜNCE TUTMANIN ÖNEMİ 

Ataol Behramoğlu'ndan İzmir'de Edebiyat müjdesi: Bir ilk!

Ataol Behramoğlu, kitabı yazma sürecinde Rus yazarların mektuplaşmalarından ve güncelerinden büyük ölçüde faydalandığını söyleyerek, günce tutmanın çağdaş bir alışkanlık olduğunu vurguladı. Behramoğlu, “Ünlü biri olmanıza gerek yok, herkes günce tutmalı. 20’li yaşlarımdan itibaren ben de kendi kendime günce tutmaya başladım. Bugün, 50-60 defterlik bir arşivim var” dedi.

ŞİİR YAZMANIN FORMÜLÜ

Şiir yazmaya dair düşüncelerini de paylaşan Behramoğlu, şiir yazmanın formülü olmadığını, ancak şiir okumanın yazma sürecinde önemli bir rol oynadığını ifade etti. “Ben uzun süre başka şairlerin şiirlerini okudum ve şiir yazmaya ancak 40’lı yaşlarımda cesaret edebildim. Şiir sevmeden, okumadan yazılamaz” şeklinde konuştu.

ŞİİRİN EĞİTİCİ GÜCÜ 

 Behramoğlu, çocuklara şiir sevgisinin aşılanması gerektiğini belirtti ve şiirin hayatı daha derin yaşamak için bir rehber olduğunu söyledi. En bilinen şiirlerinden olan “Bu Aşk Burada Biter” ve “Yaşadıklarımdan Öğrendiğim Bir Şey Var” şiirlerinin yazım sürecini anlatarak, çalışmanın önemine vurgu yaptı.

İZMİR SANAT SÖYLEŞİLERİ DEVAM EDİYOR 

İzmir Sanat Söyleşileri, edebiyat ve sanat dünyasının önde gelen isimlerini İzmirlilerle buluşturmaya devam ediyor. İlki 27 Eylül’de Ahmet Ümit’in katılımıyla düzenlenen etkinlik, sanatçıların güncel çalışmalarını ve kültürel birikimlerini paylaşmaları için bir platform sunuyor.

Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi 
 

Bakmadan Geçme