Buca’da 2009 yılında tamamlanan Atatürk Maskı yapıldığı dönemde 42 metre uzunluğu ile Türkiye’deki en büyük heykel,...

TAKİP ET Google News ile Takip Et

Buca’da 2009 yılında tamamlanan Atatürk Maskı yapıldığı dönemde 42 metre uzunluğu ile Türkiye’deki en büyük heykel, dünyada ise onuncu en büyük heykel konumundaydı. Teknik özelliklerinin yanı sıra içinde bulunan müze ile de fark yaratıyordu. Bugünlerde müze dönemsel olarak hizmet verdiği ve vatandaşların ziyarete alınmadığı ifade edilse de Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç ise her zaman açık olduğunu söylüyor. 

Yeni İzmir Gazetesi’nden Sıla Arabacıoğlu’nun özel haberine göre, Buca’da Atatürk Maskı’nın içinde yer alan müzenin akıbeti belirsizliğini koruyor. Türkiye’nin 1’inci dünyanın ise 10’uncu büyük maskın yapımına Cemil Şeboy tarafından 2006 yılında başlandı. 2009 yılında Ercan Tatı tarafından 4,2 milyon liraya tamamlandı. Mask içindeki müzenin bir süre atıl durumda kalması nedeniyle yaşanan tartışmalar sonucunda Levent Piriştina’nın başkanlığı döneminde 2018 yılında müze yenilendi. En son 2022 yılında Erhan Kılıç döneminde Cumhuriyet’in 99’uncu yılına özel düzenlenen bir sergide kullanılan maskın içinde yer alan müze, şu anda ziyarete kapalı. Yapımına başlanmasından bu yana 4 ilçe ve 2 büyükşehir belediye başkanı gören müzenin ne zaman faaliyete geçeceği ise bilinmiyor. Konu ile ilgili Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, “Müze her zaman açık, tadilat olduğu zamana denk gelmişsinizdir” dedi.

Haber

BAKIMSIZ VE SU SIZDIRIYOR

Bulunduğu bölge itibariyle, geçmişte tinercilerin ve alkol bağımlılarının mesken edindiği müzenin daha önce kapısının kırılarak içeriye girildiği çevredeki vatandaşlarca dile getirildi. Güvenlik nedeniyle, şu anda görevliler kapıda dururken müzenin aşırı yağışlarda su sızdırdığı belirlendi. Öte yandan heykeldeki yıpranmalarla birlikte bakımsız durumda olması dikkat çekti.

Haber

HEYKELTRAŞ TEPKİLİ

Maskı yapan heykeltraş Harun Atalyaman’ın 2017 yılında yaptığı açıklamalar dikkat çekti. Şu anda CHP İzmir Kültür ve Sanattan Sorumlu İl Başkan Yardımcısı olan Atalyaman, 2017’de yaptığı açıklamada Atatürk Maskı orada yokmuş ve hiç yapılmamış gibi bir izlenim oluşturulduğunu vurgulayarak, “Yardımımı istemeleri halinde her şekilde göreve hazırım. Burada sadece mask değil, maskın çevresiyle de ilgili çalışma yapılmalı. Maska ulaşımı kolaylaştırmalılar. Daha iyi tanıtmalılar. Maskı benimsetip sahiplendirmeliler. Belediyelerin bu konuda harekete geçmesi gerek. Sanki Atatürk Maskı orada yokmuş, hiç yapılmamış gibi izlenim oluşturdular” dedi.

Atalyaman’ın 6 sene önce dile getirdiği hususlar için aynen bugüne kadar geçerliliğini koruyor ve yeterli adımların hala atılamadığı görülüyor.

Haber

ŞEBOY: PROJEM FARKLI OLACAKTI

Buca’da  ‘Atom karınca’ olarak bilinen Buca eski Belediye Başkanı Cemil Şeboy, gazetemize, Atatürk Maskı’nın altında yer alan yeri müze olarak tasarlamadığını, projesinin farklı olduğunu söyledi. Maskın altında yer alan alanın bin 200 metrekare olduğunu dile getiren Şeboy, “İstanbul’da ‘Panorama 1453’ var. Ben projenin ikinci etabında bunun İzmir’in kurtuluşu ile ilgili olarak maskın içine yapacaktım. Aziz Kocaoğlu’na bu fikrimi söyledim. Buca Belediyesi, beceremez. Kalenin eteklerini de Konak Belediyesi ile anlaşıp çay bahçesi gibi bir alan düşünüyorduk. Özel günlerde eteklerde gösterim yapılacaktı” dedi.

Haber

 

“KURTULUŞ PANORAMASI YAPILMALI”

Şeboy, İzmir’e yapılan bir proje olmadığının altını çizerek, “Projenin büyüklüğünün farkında değiller ya da umursamıyorlar. Ya da ‘zaten seçiyorlar’ rahatlığı ile önemsemiyorlar. Uydurma şeyler yapıyorlar. Gazetecileri çağırıyorlar, üç beş bir şey koyup görüntü veriyorlar. Ben İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı’na sesleniyorum, buraya İzmir’in kurtuluşunu simgeleyen bir panorama yapılmalı. O zaman oraya binlerce insan gelir” diye konuştu.

Haber

ATIL KALDI

Cemil Şeboy’dan sonra göreve gelen Ercan Tatı, maskın içine müze yaptırdı. 20 Eylül 2010’da törenle hizmete açılan müzede Kurtuluş Savaşı’na dair dokümanlar, kullanılan silahlar, İzmir’in kurtuluş sürecine ilişkin fotoğraflar yer aldı. Açıldıktan kısa süre sonra müze atıl kaldı.

HaberEKSİĞİ BİTMİYOR: KÜTÜPHANESİ VAR, KİTABI YOK

Öte yandan içeriden alınan fotoğraflarda müzede kütüphane ve oturma alanları olduğu gözlemlenirken kitapların olmaması dikkat çekti. Bunun yanı sıra Buca Belediyesi’nin 25.09.2022 tarihinde yayınladığı basın bülteni ve fotoğraflarında dolu dolu olan rafların şimdilerde boş kalması göze çarptı.

(E.S.)

Haber

Atatürk Maskı’na ulaşım zorluğu yaşanıyor. Çevre düzenlemesi ve tanıtımının daha iyi yapılması gerektiği uzmanlar tarafından ifade ediliyor.

Haber

 

Bakmadan Geçme