Atıl alanlar kazandırıldı, İZYÜK kazandırılmadı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in 'Atıl Alanları Kente Kazandırma' projesi kapsamında, İzmir'de toplu ulaşımın en...
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “Atıl Alanları Kente Kazandırma” projesi kapsamında, İzmir’de toplu ulaşımın en yoğun noktası Halkapınar Aktarma Merkezi, doğayla uyumlu sürdürülebilir bir tasarıma kavuştu. İzmir Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen çalışma kapsamında her gün binlerce kişinin kullandığı Halkapınar Aktarma Merkezi’nde bekleme alanları, tematik bahçeleri, gölgelikli yürüyüş alanları, yeşil duraklar ve engelli dostu düzenlemeler yapıldı.
Yaya yolları ve kaldırımlara düzenleme!
16 bin metrekarelik alanda Metro-İZBAN çıkışı, viyadük altları, metro-tramvay arasındaki yaya kaldırımları ve otobüs aktarma alanlarını içeriyor. Yaya yolu ve bekleme alanlarının çevresinde yaklaşık 1 yıl süren çalışma sonunda yeşil koridorlar oluşturuldu. Metro ve İZBAN çıkışlarında bekleme, dinlenme alanları, tıbbi ve aromatik bitkilerden oluşan tematik bahçe peyzajları yapıldı. Tramvaya giden yaya yolu genişletildi ve gölgelik yapıldı. Yönlendirme, aydınlatma elemanları ile yaya ulaşımının güvenliği ve konforu artırıldı.
25 milyon TL harcandı
Halkapınar Aktarma Merkezi’nin kent içi ulaşımın önemli noktalarından biri olduğunu söyleyen Fen İşleri Dairesi Başkanlığı Merkez Bölge Yol İşleri Şube Müdürü Mustafa Kapı, “Başkanımız Tunç Soyer’in şehrimizin atıl bölgelerindeki alanları sürdürülebilir tasarımla yeniden kente kazandırma hedefi doğrultusunda burada 25 milyon TL yatırım yaparak bu merkezimizi yeniledik. Yaklaşık 16 bin metrekarelik bir alandan söz ediyoruz. Yenilenen haliyle bu alanda tematik bitkiler, gölgelikler, yürüme alanları gibi pek çok alanlar var. Tüm bu çalışmalar engelli dostu olarak planlandı. Proje kapsamında yeşil duraklar oluşturduk. Bu duraklar karbon tutuculuğu yüksek bitki örtüsüyle kaplandı. Aynı zamanda az bakım gerektiren bitkilerden oluşuyor. Çok güneş alan bölgelere güneşlik yaptık ve o güneşliklerin üzerine güneş panelleri yerleştirdik. 7 bin metrekarelik zeminin asfaltını yeniledik ve kumlamalı granit parke taş döşedik” diye konuştu.
İZYÜK BİNASI BAKIMSIZ KALDI
İZYÜK Tüketim Kooperatifi satış noktası amacından uzak bir şekilde yenileme alanı içinde bakımsız kaldı. Binanın içi harap bir şekilde çözüm bekliyor. Bina çevresiyle uyumsuz ve çirkin bir görüntü oluşturmasının yanında güvenlik endişesi yaratıyor. Görüş aldığımız vatandaşlar Aktarma Merkezi’nin yeni halini beğenirken eski İZYÜK binasının neden kaldırılmadığını, ya da başka bir amaçla kullanılmadığını sorarken illa bir olay mı olması gerekir diye soruyor. Binanın içi gerçekten İzmir’e yakışmayan bir görüntü sergiliyor. Binanın etrafı sözde önlemler ile kapatılmış durumda. Camlar girmek isteyenin rahatlıkla girebileceği bir şekilde örtülmüş durumda. Binanın yanında zabıta amirliği olması durumu bir nebze rahatlatırken gece vakitlerinde yeteri kadar zabıta ekibi olacak mı? sorusunun cevabı merak ettiriyor.
Mahkeme süreci atıl bıraktı
ESHOT Genel Müdürlüğü bünyesinde 2006 yılında kurdurulan İZYÜK Tüketim Kooperatifi kantinleri 2017 yılında Sayıştay raporları gerekçe gösterilerek kapatıldı. Yaklaşık 80 işçinin istihdam edildiği birçok kantine mühür vurularak, yerlerine kahve makinesi ve otomatlar konuldu. Kooperatif, mağduriyetlerinin giderilmesi için yargıya başvurdu. Bu süreç içinde bazı kantinler tamamen ortadan kaldırılırken, İzmir Halkapınar Aktarma Merkezi’nde kooperatife ait olan kantin atıl vaziyette kaldı. Durumu fırsat bilen sokakta yaşayan evsiz vatandaşlar ve tinerciler her gün binlerce kişinin gelip geçtiği Halkapınar’ı mesken tuttu. Gece geç saatlerde evine gitmek isteyen vatandaşlar, durumdan rahatsız olduklarını söyleyerek konuya çözüm bulunmasını istedi.
Haber Merkezi