• Haberler
  • Ekonomi
  • ATSO Başkanı Karaoğlan: Hal yasası acilen çıkarılmalı

ATSO Başkanı Karaoğlan: Hal yasası acilen çıkarılmalı

Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Sami Karaoğlan, artan gıda fiyatları ve tarlada kalan ürünlerle mücadele için tarımsal reformların kaçınılmaz olduğunu belirtti.

ATSO Başkanı Karaoğlan, tarım ve tarıma dayalı sanayi sektörlerinde yaşanan sıkıntıların yanlış uygulamalar ve eksik politikalar nedeniyle daha da derinleştiğini ifade etti. "Tarım, geleceğimizdir. Ancak bu geleceği, gıda arzını karşılayacak ve sanayicimizin büyümesini sağlayacak doğru politikalarla inşa edebiliriz" dedi.

Karaoğlan, tarım ürünlerinde uygulanan ihracat yasaklarının sanayicinin stok artışı nedeniyle gelir kaybına, hatta müşteri kaybına yol açtığını söyledi. "Bu durum, hem üreticiyi hem de sanayiyi olumsuz etkiliyor. Çiftçi, ürününü satamadığı için milli servet tarlada çürüyor. Bu da ilerleyen yıllarda gıda arzında ciddi sıkıntılara neden oluyor" diye ekledi.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 10 yıldır üzerinde çalıştığı 'Bölgesel Ürün Havzaları' projesinin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Karaoğlan, bu havzaların su kaynakları, lojistik verimlilik ve ülkenin ihtiyaçlarına göre şekillendirilmesinin önemine dikkat çekti.

"DEVLETİN DESTEKLEMESİ ŞART"

Sebze türlerinde "Adil Sözleşmeli Tarım" modeline geçilmesinin gerekliliğini savunan Karaoğlan, çiftçilerin geçmiş yıllardaki fiyatlara bakarak değil, ihtiyaçlar doğrultusunda ekim yapması gerektiğini vurgulayarak "Devletin bu süreci primler ve teşviklerle desteklemesi şart. Adil sözleşmeli tarım ile çiftçilerimizin mağduriyeti önlenebilir" dedi.

"HAL YASASI ACİLEN ÇIKARILMALI"

Karaoğlan, Hal Yasası'nın hala çıkarılmamış olmasının çiftçiler için büyük bir sorun yarattığını ifade ederek, "Üretici, ürününü düşük fiyatlara satmak zorunda kalırken, tüketici ise bu ürünleri fahiş fiyatlarla satın alıyor. Eğer tüketiciyi uygun fiyatlı gıdayla buluşturmak istiyorsak, Hal Yasası acilen çıkarılmalı ve aracılar devreden çıkarılmalı" dedi.

Bakmadan Geçme