Av değil, dert sezonu açıldı

Balıkçılar 1 Eylül'de 'Vira bismillah' dedi. Geçen 3 haftalık süre balıkçıların yüzünü güldürmedi. Denize çıkanlar, mazot...

Av değil, dert sezonu açıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Balıkçılar 1 Eylül’de ‘Vira bismillah’ dedi. Geçen 3 haftalık süre balıkçıların yüzünü güldürmedi. Denize çıkanlar, mazot masrafını bile karşılamakta zorlanıyor. Seferihisarlı balıkçılar, 10 yıla kadar bu işi yapan kalmayacağını iddia ediyor.

Balık sezonun açılmasını bekleyen balıkçılar, 1 Eylül sonrası beklediklerini bulamadı. Yeni sezonla beraber yüzü gülmesi gereken balıkçılar tam tersine dertli. Günlük 12 bin liraya mal olan yakıt masrafı bellerini büktü. Buna geminin bakımı, ek harcalar da eklenince balıkçıların işi daha da zorlaştı, balıkçıların yorumu “Türkiye’de 10 yıla kalmaz balıkçılık azalır” oldu.

Balığın yoğun olduğu bölgelere bir balıkçı akını başladı. Bu akınların biri de İzmir’in Seferihisar ilçesinin Sığacık denizine oldu. İzmir’in farklı bölgelerinden Sığacık’a av için gelen balıkçılar yeni sezonu değerlendirdi.

Haber

Küçük kayıklarda balıkçılık yaptıklarını söyleyen balıklar yeni sezonla beraber karşılaştıkları sorunları ve bellerini büken yakıt masraflarından dem vurdu.
6 yıldır Çeşme’de balıkçılık yapan Kadir Kurşunluoğlu, mazot masraflarından denize çıkamadıklarını söyledi.

Haber

Kadir Kurşunluoğlu

Yakıtın litresini 40 TL’ye aldıklarını hatırlatan Kurşunluoğlu, bu sorunu şöyle anlatmaya devam ediyor: “Sezon tatsız geçiyor. Günde en az 8 ile 10 bin TL arasında mazot yakıyoruz. Belimizi büküyor. Mahvediyor bizi. Bunu geçmişle kıyasladığımızda daha iyiydi. Geçmişte balık bolluğundan ziyade masraflar bu kadar çok değildi. Masraflar artınca birçok balıkçı bu işi bıraktı. İşler böyle devam ederse biz de bırakmayı düşüyoruz. Kayıklarını satan çok insan var. 10 yıla kadar Türkiye’de balıkçılık bayağı bir azalır. Zaten şu an artan çiftlikler de balıkçılara pes dedirten başka bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Balık çiftliklerini çoğaltarak ufak balıkçıları bitirmeye çalışan bir kesim de var. Balıkçılığı ayakta tutmak için zaten hiçbir şekilde devlet desteği yok. Sana kredi veriyor ama o parayı bir süre sonra senden istiyor. Masraflar çok ağır. Bu akşam denize çıkacağız, gideceğiz alışverişe. Alışveriş masrafı en az 1000 lira olacak. 1500 lira kumanya parası. Yiyeceğiz. İçeceğiz. Kendimize öyle lüks yiyecekler de almıyoruz. Öyle aklınıza tavuk, et vs. gelmesin. Domates, peynir alırken böyle bir dünya masraf olmuş olacak yine.”

 

CEZALAR AĞIR

 

Balıkçıların denize çıkma durumundan bahseden Kurşunoğlu, her zaman bir noktada durmadıklarını şu sözlerle anlatıyor: “Şimdi Seferihisar’dayız. Nerede balık çoksa oraya gidiyoruz. Bu dönemde Çeşme’den Seferihisar’a gelmemizin nedeni bu. Balık olmayan bir yerde balık tutmamız yasak çünkü. Bizim balıkçılar olarak bazı sınırlarımız var. O sınırları aştığımızda ceza almış oluyoruz ve cezalar son derece ağır oluyor. Yunanistan’a yakın yerlerde balık var ama onun dışına çıkamıyoruz orası da yasak. Sahil Güvenlik bizi sürekli kontrol ediyor. Teknelerde takip modu var. Oradan bizi sürekli olarak takip ediyorlar. Yasak bölgelere girdiğimiz zaman bizi görüyorlar ve ağır cezalar uyguluyorlar. Bu cezalar da hem para hem de plakayla ilgili ceza veriliyor. Mesela üç kere ceza yediğin zaman balıkçı plakaları iptal ediliyor. Bizim şu anda plakalarımızın ederi 2 milyon lira”

Haber

Muharrem Çiğner

Bir günlük yakıt masrafı 12 bin lira

20 senelik balıkçı olan ve Seferihisar’da yaşayan Muharem Çiğner, “Balıkçılar muzdarip, çünkü ÖTV’ye zam yaptılar. ÖTV’ye yapılan zam balıkçının belini büküyor. Ufak büyük fark etmez, tüm kayıklar için bu işin sermayesi mazot. Mazot pahalı olduğu sürece balıkçı balıkçılık yapamıyor. Bunun yanında piyasada pek hareketli, canlı değil. Balık fiyatları bize göre çok düşük. Alan için pahalı ama bizim için çok düşük. ÖTV’siz mazot şu an 30 lira. ÖTV’li mazot 40 lira. Arada 10 lira oynuyor. Biz ÖTV’siz mazot alıyoruz ama yakıt çok gidiyor bizde. Biz denize çıktığımız zaman 400 litre mazot döküyoruz. Şu an 400 litre mazot dediğin zaman 12 bin lira para yapıyor. Biz 12 bin lirayı kazanacağız ki üstüne para kazanalım. Gelen gideni kurtarmıyor. İnsanların balığa pahalı demelerinin nedeni de budur. 7 -8 sene önce biz 3-4 liraya mazot alıyorduk. Şimdi mazot 30 lira. Arada çok fark var. Aksilik oldu balık tutamadın ya da ağ yırtıldı diyelim. Bu durumda o gün yaktığın 12 bin liralık mazot masrafı cebinden gidiyor. Dışarıdan ağ alıyoruz. Onun da fiyatı 20- 25 bin lira. Onun dışında teknelerin bakım masraflarını saymıyorum bile. Bu sene içinde bulunduğumuz kayığı karaya çıkardık. 300 bin liraya mal oldu” dedi.

HABER MERKEZİ

Özel Haber

Bakmadan Geçme