Avukatlığı bırakıp vinç operatörü oldu!

Türkiye'deki ağır ekonomik koşullar okul sıralarında kafa patlatıp hayallarinin peşinde koşarak avukat olan bir genci vinç operatörü olmaya mecbur bıraktı. Başarıyla tamamladığı üniversite eğitimin ardından avukatlık mesleğinin sorunlarıyla daha fazla boğuşamayan 26 yaşındaki Faruk Çırağ, artık hayatına vinç operatörü olarak devam edecek.

26 yaşındaki Faruk Çırağ, her genç meslektaşı gibi hukuk eğitiminin ardından hayalini kurduğu avukatlık mesleğinde tutunmak için büyük bir savaş verdi. 2016 yılında girdiği üniversite sınavında Türkiye 2 bin 335’incisi olma başarısı gösteren Çırağ, İstanbul Üniversitesi'nde hukuk okudu, ardından İstanbul'da stajını başarıyla tamamladı. Ancak eğitim hayatındaki bu büyük başarı, mesleğin kronik sorunları ve ekonomik zorluklar karşısında kısa sürede anlamını yitirdi.

2022'de İzmir'e taşınıp Konak'ta hukuk bürosu açan Çırağ, sadece iki yıl sonra en sevdiği mesleğini bırakmak zorunda kaldı. Çırağ, aldığı kararla bundan sonraki yaşamını avukat olarak değil vinç operatörü olarak sürdürecek.

Avukatlığı bırakıp vinç operatörü oldu!

GENÇ AVUKATIN VAZGEÇİŞ SÜRECİ: CMK VE BİTMEYEN SORUNLAR

Faruk Çırağ’ın mesleğinden vazgeçmesine neden olan en temel sorunlar ise, avukatların yaşadığı ekonomik zorluklar ve özellikle CMK (Ceza Muhakemesi Kanunu) ücretlerinin ödenmesindeki gecikmeler oldu. "Beş ay sonra aldığımız paranın enflasyon karşısında hiçbir değeri kalmıyor" diyen Çırağ, bu süreçte yaşadığı hayal kırıklığını Yeni İzmir’e yaptığı açıklamalarda dile getirdi.

AVUKATLIK İTİBARSIZLAŞTIRILDI

Çırağ’a göre, yalnızca genç avukatlar değil, tüm meslektaşları benzer zorluklarla boğuşuyor. "Baro bizi oyalıyor, sorunlarımız çözülmüyor" diyen Çırağ, Avukatlık mesleğinin itibarsızlaştırılmasından dert yandı.

Avukatlık mesleğinin saygın bir iş olarak görülmediğini dile getiren Çırağ, kontenjan fazlalığı ve mezun avukat sayısının artmasıyla birlikte mesleğin itibarının ciddi şekilde sarsıldığını söyledi. "İnsanlar avukatlara artık bir esnaf gözüyle bakıyor. Fikir danışıyorlar ama ödeme yapmayı teklif dahi etmiyorlar. Bizleri sıradan bir esnafkar bir tutuyolar" diyen Çırağ, mesleğin geldiği duruma üzülmekten başka bir şey yapamadığı için cübbesini asma kararı aldı.

 

 

Bakmadan Geçme