Aydemir Akbaş'ın özel hayatı ve mücadelesi

Türk sinemasının ve tiyatrosunun usta isimlerinden Aydemir Akbaş, 88 yaşında hayata veda etti.

Bir süredir sağlık sorunlarıyla mücadele eden Akbaş, üçüncü kez kansere yakalanmıştı ve hastanede tedavi altındaydı. Ne yazık ki, ünlü oyuncu, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Akbaş'ın vefat haberini menajeri Özgür Aksoy, sosyal medya üzerinden "Türk sinemasının koca çınarı, canımız, ustamız, Aydemir abimiz vefat etmiştir. Acımız çok büyük. Allah mekanını cennet eylesin" ifadeleriyle duyurdu.

Aydemir Akbaş Kimdir?

Aydemir Akbaş, 1936 yılında İstanbul Feriköy'de dünyaya geldi. Babası Arnavut kökenli, annesi ise Trabzonluydu. Galatasaray Lisesi'nde eğitimini tamamladıktan sonra bir süre gazetecilik yapan Akbaş, Altan Erbulak'ın teşvikiyle tiyatroya yöneldi. Gülriz Sururi, Ayfer Feray-Nisa Serezli, Ali Poyrazoğlu gibi önemli tiyatro topluluklarıyla çalıştı ve "Keşanlı Ali Destanı", "Direkler Arası", "Zilli Zarife" ve "Ferhat ile Şirin" gibi oyunlarda rol aldı.

Askerlik görevini Urfa'nın Suruç ilçesinde tamamlayan Akbaş, sinemaya 1964 yılında Atıf Yılmaz'ın yönettiği "Keşanlı Ali Destanı" filmiyle adım attı. Sinemadan önce, 31 Mart 1964'te "Keşanlı Ali Destanı"nın ilk tiyatro gösteriminde sahne amirliği yapmış ve "Sipsi Selim" karakterini canlandırmıştı.

Aydemir Akbaş, kariyeri boyunca 127 filmde rol aldı ve 8 filmin yönetmenliğini üstlendi. Senarist olarak da 33 filmin senaryosuna imza atan Akbaş, Türk sinemasının en çok tanınan ve sevilen isimlerinden biri oldu. Özellikle komedi türünde pek çok başarılı yapımda yer aldı ve "Kolpaçino" serisi ile "Kutsal Damacana 2: İt Men" gibi filmlerle geniş kitlelere ulaştı.

Aydemir Akbaş öldü mü?

Aydemir Akbaş, ilk evliliğini 1964 yılında tiyatro oyuncusu Beyhan Benek ile yaptı. Çift, iki kez boşanıp üç kez evlendi. Akbaş, hayatı boyunca sağlık sorunlarıyla mücadele etti. Daha önce kolon, gırtlak ve bağırsak kanserini yenen oyuncu, Ocak 2023'te yeniden kansere yakalandığını duyurmuştu. Bu süreçte entübe edilen ve uzun süre tedavi gören Akbaş, maalesef bu kez hastalığına yenik düştü.

Aydemir Akbaş, ardında sayısız eser ve unutulmaz bir miras bırakarak aramızdan ayrıldı. Sevenleri ve sanat camiası, Türk sinemasının bu koca çınarını derin bir üzüntüyle uğurladı.


 

Bakmadan Geçme