• Haberler
  • Gündem
  • AYM iptal etti: Kadın tarafından da soybağı reddi davası açılabilecek

AYM iptal etti: Kadın tarafından da soybağı reddi davası açılabilecek

Karar, Ankara 18. Aile Mahkemesi tarafından dile getirilen bir davada alındı. Mahkeme, Türk Medeni Kanunu’nun 286....

Karar, Ankara 18. Aile Mahkemesi tarafından dile getirilen bir davada alındı. Mahkeme, Türk Medeni Kanunu’nun 286. maddesinin birinci fıkrasında yer alan ve sadece koca ile çocuğa soybağının reddi davası açma hakkı verilmesini, anneye tanınmamasını Anayasa’ya aykırı buldu ve iptal talebinde bulundu.

AYM, Türk Medeni Kanunu’nun anılan maddesinde yer alan bu ayrımın Anayasa’ya aykırı olduğuna karar vererek, hükmün iptaline karar verdi. Kararın uygulanmasının 9 ay sonra yürürlüğe girmesi planlanıyor.

Kararda, çocuk ile baba arasındaki soybağı ilişkisinin ortadan kaldırılması amacıyla soybağının reddi davasını açabilecek kişilerin sınırlı olarak belirlendiği ve annenin bu hakkı kullanamadığı ifade edildi. Ayrıca, bu durumun özel hayata saygı gösterilmesini isteme hakkının etkili kullanımını engellediği belirtildi.

Yüksek Mahkeme, soybağının reddi davasının açılmasına ilişkin kanun hükmünün Anayasa’ya aykırı olduğuna karar vererek, bu hükmün iptal edilmesine karar verdi. Bu kararla birlikte anneye de soybağının reddi davası açma hakkı tanınmış oldu.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme