AYM’den Odatv hakkında önemli karar!

AYM’nin ifade özgürlüğünü ihlal ettiği gerekçesiyle verdiği karar, Sulh Ceza Hakimliği’ne iletilerek 6 Mart 2020’de alınan...

AYM’nin ifade özgürlüğünü ihlal ettiği gerekçesiyle verdiği karar, Sulh Ceza Hakimliği’ne iletilerek 6 Mart 2020’de alınan erişim engeli kararının kaldırılmasını sağlayacak. Bu sayede Odatv’nin erişime kapatılan tüm adreslerinin açılmasının önünde herhangi bir engel kalmayacak.

Odatv, tam 3 yıl 10 ay 27 gündür hukuksuz bir şekilde kapalı tutuluyordu. AYM, Odatv’nin dosyasını gündeme almak için uzun bir süre beklerken, Ekşisözlük’ün 11 ay önce alınan erişim engeli kararına yapılan başvuruyu da değerlendirdi ve Ekşisözlük’ün de açılması yönünde karar verdi.

4 YIL BOYUNCA KAPALI TUTULDU

Odatv, kanuna rağmen yıllarca kapalı tutuldu. Meclis’te görüşülen “Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” adlı yasa 13 Ekim 2022’de kanunlaştı. Ancak Odatv’nin kapatılmasına rağmen neredeyse 4 yıl boyunca kapalı tutulması dikkat çekiciydi.

NE OLMUŞTU? 

Odatv’ye yönelik erişim engellemesi kararları 2020 yılının Mart ayında başladı. MİT mensubunun cenaze törenine dair yapılan haber nedeniyle Odatv suçlu bulundu. Odatv, şehit olan MİT mensubunun adını sansürleyerek yayımladığı için “Odatv.com” alan adı kapatıldı ve yöneticileri cezaevine atıldı. Söz konusu haber nedeniyle Odatv, erişime engellenmedi veya içerik kaldırılmadı, ancak “Odatv.com” tamamen kapatıldı.

Odatv avukatları Nisan 2020’de Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yapmıştı. Yaklaşık 4 yıl süren bu süreç sonunda Anayasa Mahkemesi, ifade özgürlüğünün ihlal edildiği gerekçesiyle Odatv’nin açılması gerektiğine hükmetti. Hukuki ve teknik prosedürlerin bir süre daha devam etmesi bekleniyor.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme