- Haberler
- Kültür-Sanat
- Azteklerin psikolojik silahı: Ölüm düdüğünün gizemi çözülüyor
Azteklerin psikolojik silahı: Ölüm düdüğünün gizemi çözülüyor
Aztekler, savaşlarda ve dini ayinlerde kullandıkları gizemli 'ölüm düdüğü' ile düşmanlarını nasıl etkiliyordu? Tüm detaylar haberimizde...
Bilim insanları, günümüz Meksika topraklarında 14. ve 16. yüzyıllar arasında hüküm süren Aztekler'in kullandığı "ölüm düdüğü" üzerine ilginç bir araştırma gerçekleştirdi. Bu düdüklerin, savaşlarda ve dini ayinlerde kullanılan seslerinin, insan beynindeki etkilerini inceleyen çalışma, bilim dünyasında dikkat çekici sonuçlar ortaya koydu.
Araştırma kapsamında 70 Avrupalı gönüllü, Azteklerin kullandığı ölüm düdüğünün çıkardığı çığlık benzeri seslere maruz bırakıldı. Beyin faaliyetleri ölçülen katılımcılar, bu sesleri "aşırı negatif, korkutucu ve rahatsız edici" olarak tanımlarken, bilim insanları da bu seslerin işitsel kortekste önemli hareketler yarattığını ve beyin tarafından anlamlandırılmasının güç olduğunu tespit etti.
Çalışma, Aztekler'in bu düdükleri, düşmanlarını psikolojik olarak yıpratmak amacıyla kullandığını, ancak aynı zamanda dini ritüellerde de kurban edilen insanların ruhlarını temsil etmek için benzer sesler üretildiğini ortaya koyuyor.
Bu araştırma, Azteklerin savaş stratejileri ve kültürel ritüelleri hakkında yeni bir perspektif sunarken, teknolojinin sinirbilimle birleşerek eski uygarlıkların etkilerini nasıl anlamamıza yardımcı olabileceğini de gözler önüne seriyor.