Bağışıklığın güçlü kalkanı
Günlük hayatımızda sıkça tükettiğimiz meyve ve sebzelerin içinde gizlenen bu güçlü vitamin, sadece bağışıklık sistemini değil, cilt sağlığından kemik yapısına kadar birçok alanı etkiliyor. Peki, C vitamini eksikliği hangi hastalıklara yol açabilir? Doğru tüketim yöntemleri neler? İşte bilinmesi gerekenler...
Vitaminler ve mineraller, vücudun temel işlevlerini sürdürebilmesi için kritik öneme sahip mikro besinlerdir. Özellikle soğuk algınlığı ve grip gibi enfeksiyonların yaygınlaştığı dönemlerde C vitamini, bağışıklık sisteminin en büyük destekçilerinden biri olarak öne çıkıyor. Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, C vitamininin vücuda sağladığı faydaları anlattı.
C vitamini veya diğer adıyla askorbik asit, vücutta üretilemediği için mutlaka besinler yoluyla alınması gereken güçlü bir antioksidandır. Türkiye’ye Özgü Besin ve Beslenme Rehberi’ne göre yetişkin kadınların günde 95 mg, erkeklerin ise 110 mg C vitamini alması gerektiğini belirten Uzm. Dyt. Tuba Örnek, "Bir orta boy portakal yaklaşık 70-90 mg C vitamini içerir. C vitamini ihtiyacını karşılamak için portakalın yanı sıra kırmızı biber, kuşburnu, brüksel lahanası, brokoli, yeşil biber, çilek, kırmızı lahana, kivi, karnabahar, kavun, domates, karpuz, kiraz ve turunçgiller gibi sebze ve meyvelerden de faydalanılabilir" dedi.
SİGARA İÇMEK C VİTAMİNİ GEREKSİNİMİNİ ARTIRIYOR
C vitamininin günlük beslenme ile yeterli miktarda alınabileceğini belirten Tuba Örnek, bazı durumlarda ihtiyacın artabileceğine dikkat çekti: "Stres, çevre kirliliği, sigara kullanımı, gebelik, emziklilik, enfeksiyon ve kronik hastalıklar, C vitamini gereksinimini artırabilir. Böyle durumlarda bir uzmandan destek alınarak doğru dozda takviye kullanımı düşünülebilir."
Ayrıca, besinlerin yanlış hazırlanmasının vitamin kayıplarına neden olabileceğini belirten Örnek, "C vitamini; oksijen, ışık ve yüksek sıcaklığa duyarlıdır. Besinler, çelik kaplarda buharda pişirilerek veya çiğ olarak tüketildiğinde C vitamini kaybı en aza indirilmiş olur" ifadelerini kullandı.
EN ÖNEMLİ 5 FAYDASI
- Demir, kalsiyum ve folik asit emilimini artırır: Büyüme sürecini destekler, kemik sağlığını olumlu yönde etkiler.
- Sindirim sistemine katkı sağlar: Toksinlerin atılmasını kolaylaştırarak sindirimi destekler.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir: Enfeksiyonlara karşı vücudu koruyarak hastalıklara karşı direnci artırır.
- Cilt sağlığını destekler: Kolajen üretimini artırarak cildin elastikiyetini korur ve yaşlanmayı geciktirir. Aynı zamanda yaraların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur.
- Eksikliği ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir: Obezite, kanser, diyabet, kemik ve deri hastalıkları, göz problemleri, üreme sistemi rahatsızlıkları gibi pek çok sağlık problemi C vitamini eksikliği ile ilişkilendirilmektedir.
C VİTAMİNİ DEPOSU
Tuba Örnek, C vitamini bakımından zengin ve besleyici bir salata tarifi önerdi:
Marul, roka, tere, semizotu, maydanoz ve çiğ ıspanak gibi yeşillikleri bıçak kullanmadan elinizle kopararak doğrayın.
Ayrı bir kapta limon suyu, zeytinyağı, sirke ve maydanoz ile hazırladığınız salata sosunu gezdirin.
Üzerine rendelenmiş havuç, turp, kırmızı pancar, mor lahana ve yeşil biber ekleyerek salatanızı çeşitlendirin.
Bol limon sıkarak C vitamini oranını artırın, zeytinyağı ile de diğer vitaminlerin emilimini destekleyin.
Bu salatayı et, tavuk, hindi veya balığın yanında tüketerek demir emilimini de artırabilirsiniz.
Salatanın içeriğindeki vitaminlerin kaybolmaması için bekletmeden tüketmeyi unutmayın! Sağlıklı bir yaşam için C vitamini açısından zengin besinleri düzenli olarak tüketmek, bağışıklık sisteminizi güçlendirmek ve hastalıklardan korunmak için önemli bir adımdır.