• Haberler
  • Siyaset
  • Bahçeli'den 'yeni anayasa' talebi: Darbe kalıntıları temizlenebilecek!

Bahçeli'den 'yeni anayasa' talebi: Darbe kalıntıları temizlenebilecek!

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, PKK'ya yeniden silah bırakma çağrısı yaparak, 'Yeni bir anayasa ile darbe kalıntıları tamamen temizlenebilecektir' dedi. Peki, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne dair atılacak yeni adımlar neler olacak? Bahçeli'nin 'yeni anayasa' önerisi ve PKK'ya yönelik çağrısı Türkiye'nin geleceği açısından ne anlam taşıyor? Detaylar haberimizde:

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bir süredir tedavi gören ve son dönemde yaptığı telefon görüşmeleriyle gündeme gelen isim, önemli açıklamalarda bulundu. Bahçeli, PKK'ya silah bırakma çağrısında bulunarak, “Yeni bir anayasa ile darbe kalıntıları tamamen temizlenebilecektir” dedi.

Türkgün gazetesine konuşan Bahçeli, Türkiye'nin terörle mücadelesine dair önemli bir değerlendirme yaptı. "Terörsüz Türkiye" vurgusu yapan Bahçeli, İmralı Adası’ndaki PKK liderinin, DEM Parti heyeti aracılığıyla PKK'ya silah bırakma ve kendisini feshetme çağrısının tarihi bir dönüm noktası olduğunu belirtti. Bahçeli, PKK'nın tüm bileşenlerinin tasfiye edilmesi gerektiğini söyledi.

BAHÇELİ'DEN SİLAH BIRAKMA ÇAĞRISI

Bahçeli, “İmralı’nın 27 Şubatta DEM Parti heyeti aracılığı ile yaptığı PKK’ya tüm bileşenleriyle silah bırakma ve kendisini feshetme çağrısı tarihi bir dönüm noktasıdır” şeklinde konuştu.

YENİ ANAYASA ÇAĞRISI

Bahçeli, Türkiye'nin bugüne kadar birçok demokratik ve ekonomik reform gerçekleştirdiğini ancak Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin daha da kurumsallaştırılması gerektiğini ifade etti.  Bahçeli, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kaydetti:

“Kuşkusuz ki Türkiye bu güne kadar çok önemli demokratik ve ekonomik reformlara imza atmıştır.

Bize göre Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin yönetim istikrarını, temsil adaletini ve uzlaşma kültürünü tesis eden yapısını daha da kurumsallaştıracak atılımları yapmak 28’nci dönem TBMM’nin önemli bir sorumluluğudur. Bu kapsamda; devletimizin kuruluş ilkelerini, Cumhuriyetin temel niteliklerini koruyan, çatısının başkanlık sisteminin ana ilkelerince örüldüğü, milli ve katılımcı, kapsayıcı demokratik yeni bir anayasa ile darbe kalıntıları tamamen temizlenebilecektir.

Siyasi partiler ve seçim kanunlarında siyaset alanını genişletecek, katılımı artıracak, parti içi demokrasiyi güçlendirecek, parti üyeliğini sağlam teminatlara bağlayacak, siyasette etik ve ilkeyi hâkim kılacak değişiklikler hayata geçirilebilecektir. Toplumsal temsili her alanda yaygınlaştıracak, yasama yürütme ilişkisini güçlendirecek, denge ve denetimi daha da etkinleştirecek düzenlemeler yapılabilecektir.

TBMM İçtüzüğünde yasama kalitesini artıracak, yasa yapımında katılımcılığı sağlayacak, etkin işleyen bir yasama faaliyetine imkan veren değişiklikler hayata geçirilebilecektir.

Sağlam teminatlara bağlanmış bir yargı bağımsızlığı demokratik rejim için hayati önemdedir. Bu kapsamda insan odaklı hizmet, hak ve özgürlüklerin daha etkin korunması, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının geliştirilmesi, hukuk güvenliğinin güçlendirilmesi, adalete erişimin kolaylaştırılması, makul sürede yargılanma hakkının gözetilmesi ve yargıya güvenin arttırılmasını sağlayacak adımlar süreklilik içinde atılabilecektir.

“İNSANİ DÜZLEMDE VE HERKESE GÖRE OLMALI”

“Demokratikleşmeye dönük adımlara,  milletimizi çağdaş medeniyetler seviyesine ulaştırma gayesi olarak bakılarak, etnik siyasetin taleplerini aşan bir siyaset tarzıyla bakılabilecektir. İmralı çağrısında yer alan ‘kültüralist politikalar dahil hiçbir talep söz konusu değildir’ söylemi çerçevesinde devletin atacağı adımlar etnik değil insani düzlemde ve herkese göre olmalıdır.”