• Haberler
  • Ekonomi
  • Bakan Bolat'tan cari açık verilerine ilişkin açıklama 

Bakan Bolat'tan cari açık verilerine ilişkin açıklama 

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan temmuz ayı ödemeler dengesi verilerini değerlendirdi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan temmuz ayı ödemeler dengesi verilerini değerlendirdi. Bakan Bolat, dış ticaret dengesindeki olumlu gelişmelerin ve cari işlemler hesabındaki iyileşmenin, ekonomik büyümeyi daha dengeli hale getirirken makroekonomik istikrarı güçlendirdiğini söyledi.

Bakan Bolat, Temmuz ayında cari işlemler hesabında 5,9 milyar dolar fazla verildiğini belirterek "Böylelikle geçen yılın aynı ayına göre cari işlemler hesabından 5,9 milyar dolarlık iyileşme kaydedildi. Böylelikle 2 ay art arda fazla verilmiş olup, ağustos ayında da fazla verilmeye güçlü bir şekilde devam edilecektir" dedi. 

“20 MİLYAR DOLAR SEVİYESİNİN ALTINA GERİLEDİ”

2024 yılı ocak-temmuz döneminde cari işlemler açığı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 61,8 azalışla 16 milyar dolar olarak gerçekleşti. Mayıs 2023’te 57 milyar dolar olan yıllıklandırılmış cari işlemler açığı, Temmuz 2024 itibarıyla 19,1 milyar dolara geriledi. Böylelikle, cari işlemler açığı Nisan 2022'den bu yana ilk kez 20 milyar doların altına indi. Aynı dönemde dış ticaret açığının da 39,8 milyar dolara düştüğünü söyleyen Bakan Bolat, "Böylelikle tepe noktası olan Mayıs 2023'te 57 milyar dolar olarak gerçekleşen yıllıklandırılmış cari işlemler açığı, sonraki aylarda 37,9 milyar dolar azalarak, Temmuz 2024 itibarıyla 19,1 milyar dolara geriledi. Böylelikle yıllıklandırılmış cari işlemler açığı, Nisan 2022'den bu yana ilk defa 20 milyar dolar seviyesinin altına geriledi. Aynı dönemde yıllıklandırılmış dış ticaret açığı ise 39,8 milyar dolara düştü. Yıllıklandırılmış cari işlemler açığı, geçen yılın mayıs ayına göre, dış ticarette uygulanan politikaların etkisiyle yüzde 66,5 oldu. Bu yılın temmuz ayında yıllıklandırılmış ihracatımız, yıllık bazda yüzde 3,4'lük artış ile 261,5 milyar dolara yükseldi. Aynı ayda yıllıklandırılmış ithalat ise yüzde 8'lik azalışla 343,9 milyar dolara geriledi" dedi. 

İHRACATTA YÜZDE 2,4 ARTIŞ

Temmuz ayında yıllıklandırılmış ihracat, yüzde 3,4 artışla 261,5 milyar dolara yükseldi. Aynı dönemde ithalat ise yüzde 8 azalarak 343,9 milyar dolara geriledi. Bu gelişmeler, yıllıklandırılmış dış ticaret açığının yüzde 32 azalarak 82,4 milyar dolara düşmesine yol açtı. Bakan Bolat, ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 76’ya çıktığını söyleyerek, "Ağustosta Bakanlığımızca açıklanan geçici dış ticaret istatistiklerine göre ihracatta yüzde 2,4 artış, ithalatta ise yüzde 10,8 azalış kaydedildi. Böylece dış ticaret açığında yüzde 43,4 oranında güçlü bir gerileme görüldü" şeklinde konuştu.

“OLUMLU KATKILAR YAPACAĞI ÖNGÖRÜLÜYOR”

Bakan Bolat, dış ticaretin cari işlemler dengesine ve ekonomik büyümeye olumlu katkılar yapacağı öngörüsünde bulunarak, "Dış ticaret dengesindeki olumlu gelişmeler, ekonomik büyümeyi daha dengeli hale getirirken cari işlemler hesabındaki iyileşmeyle birlikte makroekonomik istikrarı güçlendiriyor. Nitekim 2024 yılının ikinci çeyreğinde cari işlemler açığında yüzde 52 oranında düşüş gözlenirken yüzde 2,5 oranındaki ekonomik büyümenin yarısı net mal ve hizmet ihracatından kaynaklandı. Bu yıl genelinde ihracattaki artış ve ithalattaki azalış eğiliminin sürmesi bekleniyor. Dış ticaretin, cari işlemler dengesine ve ekonomik büyümeye olumlu katkılar yapacağı öngörülüyor. Ticaret Bakanlığı olarak, küresel mal ve hizmet ihracatındaki payımızı artırmak hedefiyle üretici ve ihracatçılarımızla sıkı işbirliği içinde çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz" diye konuştu. 
 

Bakmadan Geçme