• Haberler
  • İzmir
  • Bakan Ersoy, 'Fabrika, İzmir'in cazibe noktası olacak'

Bakan Ersoy, 'Fabrika, İzmir'in cazibe noktası olacak'

Yeni İzmir/Sıla ARABACIOĞLU-İzmir Kültür Sanat Fabrikası'nın açılışı öncesinde Kültür ve Turizm Bakanı Nuri Ersoy, basın ile...

Bakan Ersoy, 'Fabrika, İzmir'in cazibe noktası olacak'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yeni İzmir/Sıla ARABACIOĞLU-İzmir Kültür Sanat Fabrikası’nın açılışı öncesinde Kültür ve Turizm Bakanı Nuri Ersoy, basın ile bir araya geldi. Alanın 17 dönüm olduğunu dile getiren Ersoy arazide 9 bin metrekare yeşil alan 20 bin metrekare kapalı alan bulunduğunu dile getirdi. Özgünlüğün korunduğuna dikkat çeken Ersoy, “Birkaç yapı var. Bu yapılardan en büyük olanını İzmir Arkeoloji ve Etnografya müzesi olarak kullanıyoruz. İlk 2 katımız arkeoloji 3. Kat, etnografya müzesi” dedi. Ersoy, “Burası 7/24 yaşayan kültür ve sanatın cazibe noktalarından biri haline gelecek. Ama artık kültür ve sanat üreten bir fabrika olacak. İzmir’in cazibe noktası olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

‘SANAT DÜNYASINA HİZMET EDECEK’

Yaklaşık 1 yıl süren yoğun ve hızlı bir çalışmayla İzmir Tekel Fabrikası’nı, İzmir Kültür Sanat Fabrikası’na dönüştürdüklerini vurgulayan Bakan Ersoy, “Burasına 17 dönümlük bir arazi. Bu arazi içinde 9 bin metrekarelik yeşil alan 20 bin metrekare kapalı alan bulunuyor. Bakanlığımız tarafından buraya önce bir konsept çalışması yapıldı. Bakanlığımız artık restorasyon yapması sonrasında binanın ne amaçla kullanılacağı, hangi konsepte dönüştürülmesi ve vatandaşın kullanımına sunulduğunda en çok nasıl ziyaretçi alır diyerek restorasyon yapıyor. Bu bağlamda ilk etapta burada özgün olan yapılar korundu. Ağır hasarı olan yapılar özgün bir şekilde restore edildi. Özgün olmayan, yakın zamanda yapılmış olan ve tescilli olmayan yapı ve eklentiler kaldırıldı. Yani aslında burada gördüğümüz yapıların çok büyük bir bölümü özgün fabrikanın özgün halinde olan tescilli yapılardan oluşuyor.  Birkaç yapı var. Bu yapılardan en büyük olanını İzmir Arkeoloji ve Etnografya müzesi olarak kullanıyoruz. İlk 2 katımız arkeoloji 3. Kat, etnografya müzesi.  2020’deki depremde biliyorsunuz resim ve heykel müzemiz ağır hasar aldı ve boşaltmak durumunda aldık. Geçici olarak Kültürpark’taki yerine taşıdık. Restorasyondan sonra ise kalıcı olarak buraya taşındı. Sadece resim ve heykel müzesi olarak kullanılmıyor. Burasının birkaçı resim alanı olarak sanat dünyasına hizmet edecek. İzmir resim heykel müzemizde 23 koleksiyonumuz vardı. Bunların 400’ünü buraya taşıdık, 300 tanesi için de bakanlık olarak bütçe ayırıyoruz. O resimlerin restore edilmesi ve bakımlarının yapılması gerekiyor. Bunun dışında çalışmalarımız sürüyor” dedi.

‘KÜLTÜR VE SANAT ÜRETİLECEK’

Ersoy, açık hava alanlarını etkili kullanmak istediklerini dile getirerek, “Yapay zeka tarafından yapılan bir sergimiz var. Ayrıca etkinlik alanları ve bahçeleri çok amaçlı planladık Hem bahçe hem de konser alanı olarak kullanılabilecek şekilde tasarladık Yani artık burası 7/24 yaşayan kültür ve sanatın cazibe noktalarından biri haline gelecek. Neden fabrika diyoruz? Burası bir merkez olmanın yanında kültürel ve sanatsal dersler de olacak. BKM’nin bir eğitim noktası da olacak. Yani insanlara sadece sergi ve müze sunmuyoruz. Aynı zamanda kültür ve sanata meraklı vatandaşlarımızın ders alabileceği de bir yer oldu. 140 yıllık bir fabrikadan bahsediyoruz. Gelecek nesillere de bir fabrika olarak bırakıyoruz. Ama artık kültür ve sanat üreten bir fabrika olacak. İzmir’in cazibe noktası olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

K.C.

Bakmadan Geçme