• Haberler
  • Gündem
  • Bakan Fidan: Gazze’de ateşkes ile katliam arasında sadece ABD duruyor

Bakan Fidan: Gazze’de ateşkes ile katliam arasında sadece ABD duruyor

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan resmi ziyarette bulunmak üzere geldiği Azerbaycan’ın başkenti Bakü'de temaslarına devam ediyor. Fidan,...

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan resmi ziyarette bulunmak üzere geldiği Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de temaslarına devam ediyor. Fidan, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile gerçekleştirdiği baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Azerbaycan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin her geçen gün derinleştiğini belirten Fidan, “Türkiye ve Azerbaycan acı ve mutluluğu aynı yürekte paylaşan iki kardeş ülkedir. İlişkilerimizi her alanda daha da kuvvetlendirmek, halklarımıza karşı ortak sorumluluğumuzdur. Sayın Cumhurbaşkanımız imzalanan Şuşa Beyannamesi bize fevkalade güçlü bir zemin sağlamakta. Biz de kardeşim Sayın Bayramoğlu sürekli koordinasyon içerisinde bu beyannamenin gereğini yapmaya çalışıyoruz. Küresel istikrarsızlığın ve öngörülemez, artarak devam ettiği bir dönemde ortak duruşumuzu sürdürmemiz önem taşıyor” dedi.

Ulaştırma ve enerji hatlarının güvenliği bakımından Güney Kafkasya’nın istikrarının çok önemli olduğunu söyleyen Fidan, “Biliyorsunuz Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı Orta Koridor’un önemli bir bileşenini oluşturmakta. Küresel tedarik zincirindeki konumumuzu perçileyebilmemiz için hattın tam kapasiteyle kullanıma açılması büyük önem arz etmekte. Ülkelerimiz arasındaki bağlantısallığın güçlendirilmesini ve halklarımızın daha da yakınlaşmasını arzu ediyoruz. Kars Nahçıvan Demiryolu Projesine ilişkin niyet protokolü sayın Cumhurbaşkanımızın Nahçıvan ziyaretleri sırasında imzalanmıştı. Bu projeyi de en kısa sürede hayata geçirmek amacındayız. Enerji alanındaki fırsat ve riskleri ortak çıkarlarımız temelinde ve bütüncül bir stratejiyle ele almak durumundayız. TANAP’ın kapasitesinin genişletilmesi ve Hazar doğalgazının Türkiye’ye ve Avrupa’ya aktarılması bu stratejimizin önemli unsurlarından biridir” dedi.

“BARIŞ VE HUZURUN OLDUĞU GÜNEY KAFKASYA”

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile bölgedeki önemli meseleleri de ele alma imkanı bulduklarını ifade eden Fidan, “Öncelikle Güney Kafkasya’daki gelişmeleri görüştük. Eylül ayındaki terörle mücadele operasyonuyla Azerbaycan Karabağ’da hakimiyetini ve egemenliğini tam anlamıyla tesis etti. Kendilerine bunun için bir kez daha tebrik ediyoruz. Operasyonda şehit düşen tüm kahramanlarımıza bir kez daha Allah’tan rahmet diliyor, kardeş Azerbaycan halkına başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Esasen 3 yıl önceki 44 günlük Vatan Muharebesi’nin ardından bölgede barışın tesisi yolunda tarihi bir fırsatın belirdiğini hep söyledik. Bugün gelinen aşamada bu fırsatın çok daha güçlendiğini ve artık kaçırılmaması gerektiğine inanıyoruz. Bunun için Azerbaycan ile Ermenistan arasında kalıcı barış ve sınır tespit anlaşmalarının olumlu bir şekilde seyretmesini de memnuniyetle karşılıyoruz. Barış ve huzurun hakim olduğu bir Güney Kafkasya bütün aktörlerin çıkarınadır. Bu nedenle tüm taraflar barış ve normalleşme ikliminin oluşması için çaba göstermelidir. Geçtiğimiz günlerde iki ülke arasında birtakım somut güven artırıcı adımların atılması kararından da ayrıca memnuniyet duyuyoruz. Bu tür adımların devam etmesini ve kapsamlı barış antlaşmasına giden yol açmasını diliyoruz” dedi.

“HİÇ OLMADIĞI KADAR YAKIN”

Provokatif adımlarla Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki normalleşme sürece zarar vermeye çalışan çevrelerin ders çıkarması gerektiğini belirten Fidan, “Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki süreçte sağlanacak ivmenin Türkiye ve Ermenistan arasındaki normalleşme sürecimize de olumlu yansıyacağını hep söylüyoruz. Bölgesel istikrar ve barışa hiç olmadığı kadar yakınız. Bu fırsatın en iyi şekilde değerlendirmesi için kardeş Azerbaycan’la yakın eşgüdümü kesintisiz devam ettireceğiz” ifadelerini kullandı.

“HAKLI DAVAYA BAĞLILIĞIMIZI YİNE VURGULAYACAĞIZ”

Gazze’deki insani trajedinin devam ettiğini belirten Fidan, “Uluslararası düzeyde yürüttüğümüz çalışmalar hakkında kardeşim Ceyhun beyi de bilgilendirdim. Biliyorsunuz İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Ligi ortak zirvesinde savaşın durdurulması ve kalıcı barışın tesisi için uluslararası düzeyde girişimlerde bulunulması kararlaştırılmıştı. Dışişleri Bakanları olarak en son Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’da temaslarda bulunduk. Yarın da Oslo’da Norveç, İsveç, Finlandiya, Danimarka, İzlanda, Belçika, Hollanda ve Lüksemburg makamları ile bir araya gelme imkanımız olacak. Filistin’in haklı davasını olan bağlılığımızı bir kez daha vurgulayacağız. Temas Grubu olarak artık sadece İslam ülkelerini değil, tüm dünyanın sesini duyuruyoruz. Yoğun çabalarımızın da katkısıyla önemli gelişmeler yaşanıyor. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda salı günü yapılan oylamada Gazze’de ateşkes sağlanmasını talep eden karar için 153 ülke olumlu oy kullandı. Biliyorsunuz benzer bir karar daha önce sadece 121 oyla kabul edilmişti. Aradan geçen sürede ciddi bir artış oldu. Evvelce çekimser kalan veya aleyhte oy kullanan birçok ülkenin de Filistin’in yanında durma kararı aldığını gördük. Bu, uluslararası camianın zulmün bitirilmesi yönündeki iradesini açıkça gözler önüne sermekte” dedi.

İHA

Bakmadan Geçme